Hemen hemen herkes hayatında bir kez olsun ayak bileği incinmesi, burkulması ve benzeri sorunlar yaşamıştır. Sahibini adeta koltuğa bağlayan, günlük rutinleri bile yerine getirmenizi engelleyen ayak bileği problemleri sandığınızdan daha önemli sonuçlara varabilir. İncinme ve burkulma gibi sıklıkla başınıza gelen durumlar; ayak bileğinde şişme, ilgili eklemde tutukluk ve güç kaybına neden olur. Bu gibi durumlarda muhakkak uzman bir doktora başvurmalısınız. Vücudunuzun hangi bölgesinde olursa olsun kırıklar, çok daha ciddi tedaviler gerektirebilir. Uzun süre alçıya alma, bir süre koltuk değneğine bağımlı kalma, hatta ameliyat olmak bile kırık tedavisi sürecinde başınıza gelebilecekler arasında yer alır.
SAKİNLİĞİNİZİ KORUYUN
Ayak bileği zedelenmelerinde ilk müdahale önemlidir ve bu aşamada iş size ve yakınlarınıza düşer... Bu konuda yapmanız gerekenler şöyle sıralanabilir:
Dinlenmek: Ayak bileğinizde bir sıkıntı geliştiğinde, mümkün olduğu kadar ayakta durmamaya çalışın. Böylece, problemli bölgedeki basıncı azaltacak ve zedelenmeyi daha ileri taşımamış olacaksınız. Özellikle kaza gibi durumlarda sakinliği korumak önemlidir.
Buz tedavisi uygulamak: Soğuk uygulama, zedelenmiş bölgede gelişen şişlik ve ağrı gibi durumların şiddetini azaltmaya yardımcı olur. Doktorunuza ulaşana kadar geçen sürede belli aralıklarla ve 20 dakika süreyle buz kompresi uygulamak, ağrı ve şişliği azaltacaktır. Buzu, zaten hassas olan bölgeye direkt uygulamayın. Bir bez ya da benzer bir koruyucu içine koyun.
AYAĞI YÜKSEKTE TUTUN
Bandaj uygulamak: Hasar gören bölgeyi sarmak, oluşan şişliği hafifleteceği gibi bileğinizi de destekler. Ancak bileğinizi sararken, kan dolaşımınızı kısıtlamadığınızdan emin olmanız gerekir. Bu, farklı sıkıntıların gelişmemesi için çok önemlidir. Bileğinizi elastik bandajla sardıktan sonra bölgede gelişenlere dikkat edin. Eğer karıncalanma, renk değişimi ve soğuma oluşuyorsa bu, bandajınızı çok sıktığınız ve gevşetmeniz gerektiği anlamına gelir. Bu gibi bir durumla karşılaştığınızda, bandajınızı sökmekten korkmayın ve sargınızı çözüp yeniden sarın. Tabi bandaj sararken bileğinizi değil elastik bandajı döndürdüğünüzden emin olun.
İncinen ayağı yüksekte tutmak: Ayak bileğinizde bir problem olduğunda, uzman müdahalesi gelene kadar nasıl beklediğiniz de çok önemlidir. Ayağınızı mutlaka yüksekte tutun! Tabii bu yüksekliğin ölçüsü de çok önemli. Basit bir yastıktan destek alıyor bile olsanız kural şudur: Ayağınızı kalp seviyenizin üzerinde tutmak. Bu yöntem, ağrıyı azaltmada çok etkilidir.
AŞİL TENDON SORUNLARI
Aşil kirişi, topuk kemiğini baldır kasına bağlar ve travma sonucu ağrı duymanıza sebep olabilir. Aşırı zorlamanız halinde bu kiriş kopabilir. Ayak bileğinizin arkasında meydana gelen şişlik ve baldırınızın arkasında ani hareketlerin ardından gelişen ağrı; aşil tendon zedelenmesinin belirtileri arasındadır. Sporcuların başına gelen aşil tendon zedelenmesi, uygun tedaviyle geçer.