İshal, bir hastalık değil, semptomdur. Bağırsak sisteminin bozulması sonucu, sıklıkla tuvalete gitme ihtiyacı, sıvı hatta bazen kanlı dışkılama ishalin en önemli belirtileridir.
İshal, özellikle çocukları ciddi anlamada etkileyen hatta ölümlerine sebep olan bir hastalıktır. Dünya genelinde yapılan araştırmalar, çocuklarda görülen ölümlerin ikinci büyük sebebinin ishal olduğunu gösteriyor.
Sık tuvalete çıkma, ishal teşhisi için yeterli değildir. Dünya Sağlık Örgütü, günde üç defadan fazla, 250 gr'dan çok ve en az yüzde 70'i sıvı halde dışkılamanın, ishal teşhisi için uygun olduğunu belirtti. Tabii bu oranların yetişkinler için belirlendiğini unutmamak gerekir.
İshal, bakterilerin sebep olduğu bir durumdur. Bu yüzden gıdaların temizliğine dikkat edip iyi korumak gerekir. Çünkü ishale sebep olan bakteri, virüs ya da parazitler, iyi yıkanmamış sebze-meyveler, bozulmuş gıdalar ve kirli su ile vücudumuza girer. Vücuda giren bu tip mikroorganizmalar bağırsağa ulaştıklarında, bağırsak duvarında iltihaplanmaya sebep olup hareketi artırır. Sisteme girmeleriyle beraber, bir kısmı su ve iltihaplı hücrelerin geçişini kolaylaştırırken, bir kısmı da salgıladığı zehirli toksinler sebebiyle su ve tuz geçişini artırırlar. Böylece sıvı dışkı oluşur ve hareketlenen bağırsak, kişinin sıklıkla tuvalete gitmesine sebep olur.
SU KAYBI OLUŞUR
İshalin en önemli belirtileri; sıvı formda ve sıklıkla tuvalete çıkma, fazla susama, ateşlenme, bulantı, kusma, gaz şikayeti ve yorgunluktur.
İshalin en önemli etkisi, vücutta su kaybına sebep olmasıdır. Özellikle hayati tehlikeye sebep olan dehidrasyon yani şiddetli su kaybıyla karşılaşmamak için bu dönemde bol miktarda su tüketmek gerekir. Bu süreçte pirinç, patates, muz ve elma gibi gıdalarla beslenmek de son derece faydalı olabilir. Az yağlı bir diyete girmek de hastayı rahatlatabilecekler arasında yer alır. İlaç desteği almadan önce mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir.
Akut ishal, aniden başlayıp biten ve yaklaşık iki hafta süreyle görülen ishaldir. Kronik ishal ise 15 günden fazla süreyle görülür. Ayrıca kramp, ağrı, sızıntı ve kusma gibi belirtiler görülür.
KAYGIDAN UZAK DURUN
İshale neden olan mikroplar, doğada mevcuttur. İnsan ve hayvan dışkısının bulaştığı suları içmek, gerektiği kadar yıkanmamış gıdalar tüketmek ve el hijyenine dikkat etmemek, bu mikroorganizmaların vücuda girişini kolaylaştıran sebeplerdir. Laktoz intoleransı, aşırı stres ve kaygı da ishale sebep olan durumlar arasındadır. İshal, başlı başına bir hastalık olduğu gibi farklı hastalıkların belirtileri arasında da yer alır. Bu sebeple, kesinlikle ihmal edilmemesi ve takibe alınması gerekir. Antibiyotik kullanımı, soğuk algınlığı, kalp-akciğer hastalıkları, beslenme bozuklukları, aşırı alkol ve sigara kullanımı ishale sebep olabilir.