Salgın nedeni ile birçok öğrenci ve öğretmen okullarından uzak kaldı. Bir grup öğrenci ders başı yapsa dahi, birçoğu fiziken haftanın birkaç günü okullarına gidiyor. Eğitim uzaktan yapılırken, bilgiler dijital ortama aktarıldı. Öğrenciler dijital ortamda sorularını soruyor, sınavlarına giriyor. Bu dönem bize şunu gösterdi, eğitimdeki dijitalleşme artık hep hayatımızda olacak. Dijitalleşme eğitimde beraberinde birçok yenliği de getiriyor.
Eğitimde dijitalleşmenin geleceğini, Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Özlem Dağ ile değerlendirdik. Hemfikir olduğumuz ilk nokta, dijital eğitimin içeriğinin kaliteye olan etkisi oldu. Konu içeriklerinin eksiksiz olarak sisteme yüklenmesinin yanısıra, konu anlatımları ve test çözümlerinin de bir o kadar anlaşılır olması gerekiyor. Eğitimin dört duvar arasından çıkması gerektiğinin altını çiziyor Özlem Dağ ve ekliyor: "Sadece öğrenciler değil, öğretmenler de dijitalleşiyor."
Haksız da değil. Dijital eğitim öğrenciler kadar öğretmenler için de yeni bir dönem. Çağa ayak uydurmaları, eğitimdeki son teknolojileri takip etmeleri gerekiyor. Özlem Dağ, sözlerini Bahçeşehir Koleji bünyesindeki Dijital Eğitim Merkezi'ni örnek vererek sürdürüyor. Dijital Eğitim Merkezi, Metodbox, SeeMeet gibi dijital eğitim uygulamalarının tek bir çatı altında toplandığı yer. Bu merkezde dijital içerikler hazırlanıyor, eğitimciler içerik üretiyor. Öğretmen hayal ettiklerini bu merkezde gerçekleştirip, öğrencilerine aktarıyor.
Hibrit öğretmen
Bu başlığın altını birçok madde ile doldurmak mümkün aslında. Özlem Dağ, Dijital Eğitim Merkezi'ni yeni nesil eğitimin dinamiği olarak tanımlıyor. Eğitimde paradigmaların değiştiği bu yeni dönemde, öğretmenler de hibrit hale geliyor. Aynı zamanda kurum bünyesinde üniversite işbirliği ile öğretmenlere dijital pedagoji eğitimi de veriliyor. Şimdiye kadar 950 öğretmen ve yönetici bu eğitimlere katılım sağladı.
Özetlemem gerekirse, devir teknoloji devri diye boşuna söylenmiyor. Değişen ve gelişen teknolojiye salgın eklenince, eğitimde dijitalleşme hayatımızın ayrılmaz bir parçası olacak gibi görünüyor. Her ne kadar eğitim uzaktan zor olur anlayışı var ise de bence bu yeni düzen beraberinde birçok artıyı getiriyor. Öğrenciler çok daha yaratıcı, öğretmenler çok daha üretken hale geliyor. Öğretmen ve öğrencilerin bu özellikleri birleştiğinde de çok daha akıllı, çok daha yenilikçi bir yeni nesil yetişiyor.