Üniversite adaylarının, gelecekleriyle ilgili doğru karar verebilmek için tercih ettiği eğitim fuarları, ülkemizde son yıllarda büyük ivme kazandı.
Geçmiş yıllarda, eğitim fuarlarıyla ilgili yazılar yazdım. Bu defa, bu fuarların içinde yaşayıp, edindiğim bilgileri sizinle paylaşmak istedim. Değerli dostum Eket Fuarcılık Kurucusu ve Genel Müdürü Uğur Tok, beni Malatya, Afyon, Ordu, Giresun, Samsun, İzmir ve Hatay'daki fuarlarına davet etti. İnanın, tanıtım uzmanları büyük özveriyle çalışıyor ve çok yoruluyorlar.
Ülkemizde devlet ve vakıf olmak üzere yaklaşık 200 üniversite var. Üniversiteler stantlarında gençlere meslekler ve bölümleri hakkında bilimsel bilgi verirken, tercih uzmanları da doğru tercihin yollarını göstermeye çalışıyor. Bu amaçla, Eket Fuarcılık ülke genelinde 22 ilde 27 fuar gerçekleştiriyor.
Öğrenciler motivasyon konularında seminerlere de katılabiliyor. Fuarlara katılan öğrenci sayısı ortalama 300 bin civarında.
Başarıya doğru
Ben de her fuarda gençlerle bir araya geldim. Onlara, Başarıya Doğru konferanslarımda anlattıklarımı, size özetlemek istiyorum. Üniversitede ortak ders uygulaması da birinci sınıf sonrası seçtiği bölümden memnun olmayan ve bölüm değiştirmek isteyen öğrenciler için çok önemli. Günümüzde, artık yüksek okul mezunu gencin eğitimini sürekli beslemesi gerekiyor. Birinci sınıftan itibaren seçilen bölümü destekleyen ikinci bir bölümün de derslerini alıp çift anadal yapmak, gelecekte büyük avantaj sağlayacak. Yüksek lisansı da göz ardı etmeyin.
Günümüz küresel dünyasında, gençler yabancı bir ülkeden eğitim almak isteyebilir. Bu yüzden de üniversitenin yurtdışı bağlantılarına bakmaları gerekiyor.
Gençlerin, üniversite bittiğinde yaşayabileceği istihdam problemlerini de hesaba katması gerekir. Üniversite ile iş dünyası arasında sıkı diyalog olmalı. Üniversitenin kariyer merkezinin onları hayata hazırlayıp hazırlamadığını araştırmalılar. Üniversitelerin 4 yıllık süreçte nasıl bir kariyer programı izlediği öğrenilmeli. Gençler, tercih yaparken, mezun olduklarında nasıl donanımlı bir insan olacağını doğru araştırmalı.
Üniversitelerin ve bölümlerin öğretimini ve eğitimini çok detaylı öğrenmeliler.
Binde bir puanın çok önemli olduğu üniversite giriş sınavları bir anlamda taktik yarışması da sayılabilir. Puanlama tekniğini iyi bilen, sınav taktiğini iyi ayarlayıp zamanını buna göre kullanan aday, seçtiği yükseköğretim programına girme şansını artırmış olur. 2025'lerde hayata atılacak gençler, geleceğiniz için sağlam adımlar atmak zorundasınız. Bugün, karar günüdür. Şehrinizde organize edilen eğitim fuarlarına katılın. Bence, bu tür fuarları gençlerimiz için, Milli Eğitim Müdürlükleri'nin de desteklemesinde yarar var.