30 bin öğretmen ataması 11 Şubat'ta yapılacak. Atamalar için branş dağılımları ise 27 Ocak'ta açıklanacak. Öğretmen atama başvuruları 2-8 Şubat arasında olacak. Atanan öğretmen, uyum eğitimini, isteğe bağlı olarak bulunduğu ya da atandığı ilde alabilecek. Oryantasyon eğitimi alacak öğretmenlere, en az 10 yıl deneyimli öğretmenler danışmanlık yapacak. Öğretmenler değişik okul türlerinde değişik hocaların dersine girecek. Böylece mesleki görüşleri genişleyecek. Atamaları yapıldıktan itibaren, eğitim süresince de maaşlarını alacaklar.
Aday öğretmen haftanın 3 günü danışmanıyla birlikte derse girecek, birlikte program hazırlayacak, onun gözetiminde veli ve öğrencilerle iletişim kuracak. Haftanın bir günü okulda, bir günü de il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinde mevzuatla ilgili işlemleri yapacak. Aday öğretmen için "asil öğretmenliğe" geçişin en önemli yolu danışman öğretmeninden geçecek. Danışman öğretmenler performans kriterlerine göre "adayları" için oy kullanacak. Bu aşamada danışman öğretmen kendisinin de bu sıralardan geçtiğini, yıllar sonra tecrübe sahibi olduğunu unutmamalı, adaylara sevgiyle yaklaşmalı, kapris yapmamalı. Tabii ki aday öğretmenler de, danışmanların tecrübesine saygı göstermeli.
Şubatta atanacak 30 bin öğretmen farklı iki uygulamayla mesleğe adım atacak. Önce geçen yıl olduğu gibi, "milli, manevi, ahlaki, evrensel değerlere uygunluk", "kılık kıyafet", "konuşma" vb. 50 performans kriterine göre, adaylıkları süresince 3 kez değerlendirilecek. Kriterlerden geçemeyenler meslekten çıkarılacak. Başarıyla çıkanlar yazılı ve sözlü sınavdan da geçmeyi başarırsa "asil" öğretmen olabilecek.
Spor liselerinin beden eğitimi öğretmenleri ile güzel sanatlar liselerinin müzik ve görsel sanatlar veya resim öğretmenlerinin seçiminde, değerlendirme ve uygulama sınavında başarı şartı aranacak. MEB, aday öğretmenleri 19 Mart'ta Asli Öğretmenliğe Geçiş Yazılı Sınavı'na alacak. Bu sınava, MEB Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği kapsamında yapılacak performans değerlendirmesinde başarılı olan adaylar girebilecek. Yazılı sınava giren adaylar, 21 Mart- 15 Nisan arasında mülakata girecek. Sınavda 100 çoktan seçmeli soru sorulacak. Soruların 20'si 657 ve 4483 sayılı kanunlar, 30'u bakanlık teşkilatı, görevleri ve mevzuatı, 50'si ise öğretmenlik uygulamalarından olacak.
Performans kriterleri öğretmenliğin olmazsa olmaz niteliklerinin ölçülmesinden ibaret. Bu değerlendirmede yetersiz puan alanlar öğretmen olamayacak. Öğretmenlik niteliklerini taşımayanların, asil öğretmen atanmasının, eğitime büyük kötülük olacağına inanıyorum. Akıllarda soru işaretleri oluşmaması için, düzenleme objektif olmalı ve keyfi yapılmamalı. Zaten, yönetmelikte, performans kriterlerinden verilecek düşük notların mutlaka belgeye dayanması hükmü var. Kısacası, öğretmenlik niteliklerini taşıyanlar öğretmenliğe atanmalı, bu nitelikleri taşımayanlar ise yolun başında sistemin dışına çıkarılmalıdır.