Ülkemizde ve dünyada gün geçtikçe yükseköğretim okullaşması artıyor. Bence, 2020'li yıllarda lisans diplomasına herkes sahip olabilecek. 4 yıllık mezuniyet gençler arasında pek farklılık oluşturmayacak. İnsanlarımızın farklı ve başarılı olabilmeleri için donanımlı olmaları gerecek. Donanımın yolu ise, üniversitelerin öğrenim ve eğitiminden geçecek. Öğrenim derken bölüm, çift ana dal, Erasmus, yabancı dil eğitimi, yüksek lisans da ön plana çıkıyor. Eğitim dediğimizde, hayata profesyonel hazırlığın nasıl yapıldığını, girişimcilik ve kariyer merkezini anlamalıyız. Kısacası, ben başkalarının yapamadığı ne yapabilirim sorusunun yanıtını bulmalısınız.
İnsanlar kendisi ve başkaları için yararlı bir şeyler yaptığı sürece var olur. Gençlerimiz başkalarının yapamadığı şeyleri gerçekleştirmeye odaklanmalı. Diploma ilişkileri düzenler, farkı ise donanım oluşturur. Günümüzde öğrenciler tercihlerini sadece üniversitelerin akademik güçlerine göre yapmıyorlar. Bu önemli noktanın yanı sıra kampus imkânları, kültürel, sanatsal ve sportif olanakları da ön plana çıkıyor. Özellikle vakıf üniversiteleri bu doğrultuda önemli kaynak ayırıyor. Ne yazık ki bu cümleyi bazı devlet üniversiteleri için kullanamıyorum.
İş dünyasında eğitimin çok önemli yeri var. Mesleğinizle ilgili ön bilgiye sahip olmanız, size avantaj sağlayacak. Bunun da yolu, üniversitede okurken, ciddi kurumlarda 4 yıl staj yapmaktan geçiyor. İyi bir eğitim hem iş yaşamında kolaylık sağlıyor, hem de kimi zaman önemli kapıların açılmasını sağlıyor. Üniversite yıllarında iş dünyasına stajlarla, kendinizi geliştirerek hazırlanmalısınız. Staj, iş dünyasına ilk adım oluyor. Stajda hem sorumluluk almayı, hem de çalışmayı öğreneceksiniz. Sosyal sorumluluk projelerinde ise, karşılık beklemeden kamu yararına bir şeyler yapabilme yeteneğini kazanacaksınız.
2020'li yıllarda hayatta başarılı olmak istiyorsanız, donanımlı olmak zorundasınız. Bunun için kararlar bugünlerde verilmeli. Üniversitelerin bölümlerinin size uygun olup olmadığını araştırmalısınız. O bölümün öğretim kadrosunu ve çift ana dalını öğrenin. Hangi ülkede Erasmus yaptırıyor, araştırın. Hangi ciddi kurumlarda yerinde staj yaptırıyor, bu çok önemli. Yükseköğretim şartlarını şimdiden inceleyin. Üniversitelerin istediğiniz bölümünü gezin. Altyapıyı iyi inceleyin. Tadımlık derslere girin. İstediğiniz bölümdeki öğrencilerin fikirlerini alın. Girişimcilik kamplarına katılın. Yabancı dil ve mesleki yabancı dil eğitimi sizi öne çıkaracak, sakın bunu atlamayın. Bütün bunlardan sonra karar verin.
Kısacası, doğru tercih 30 tercihi büyükten küçüğe sıralamak değildir. 2020'li yıllarda farklı ve başarılı bir insan olmak istiyorsanız, doğru karar verebilmeniz için, bugünlerde gerekli araştırmaları yapmalısınız.