YÖK'ünaçtığı merkezi yerleştirme puanına göre yatay geçiş yoluyla, öğrenciler sınav döngüsüne girmeden diledikleri bölüme geçebilecek. Yeter ki taban puan şartı sağlansın. Bu yöntemin kamu vicdanına zarar vermeyen son derece şeffaf tek bir kuralı var, taban puanı şartını sağlıyor olmak. En büyük risk uygulamada üniversitelerin yapabileceği hatalar. Daha sonra emsal teşkil edebilecek hatalar nedeniyle gelecekte pek çok idari mahkeme vakası ile karşılaşmak mümkün. Bence, bu konuda YÖK'ün merkezi bir kontrol ya da yol gösterme mekanizması kurması yerinde olur.
Ders muafiyetleri ve intibak konusunda tüm üniversiteleri Ağustos-Eylül 2015 döneminde yoğun mesai bekliyor.
Bu konuyu değerli dostum, Nişantaşı Üniversitesi İcra Kurulu Üyesi Burak Kılanç'la birlikte masaya yatırdık. Bahar 2015'te üniversiteler merkezi yerleştirme puanına göre yatay geçiş yapıp yapmama konusunda özgürler. Özellikle devlet üniversiteleri bu konuda tembel davranıyor. Bu nedenle pek çok öğrenci hakkı olduğu halde boşu boşuna yarım yıl bekleyecek. Eylül 2015'te tüm üniversiteler kontenjanlarının %30'una kadar yatay geçiş öğrencisi kabul etmek zorunda (her sınıf için ayrı ayrı %30). Uygulamadan merkezi yerleştirme ile üniversiteye girmiş ve halen kayıtlı tüm öğrenciler faydalanabiliyor (Yurtdışında bir üniversitede kayıtlı öğrenciler -Kıbrıs dahil- faydalanamıyor).
Üniversiteye kayıtlı ancak kaydını dondurmuş öğrenciler de bu haktan yararlanabiliyor. Bir öğrenci, halihazırda öğrencisi olduğu üniversiteye yerleştiği sene aldığı puanlar dikkate alındığında, kendi puanı yatay geçiş için hedeflediği bölümün o seneki taban puanına eşit ya da yüksek ise, yatay geçiş yapabiliyor. Taban puanı tutturması durumunda, üniversite öğrenciye kısıtlayıcı başka herhangi bir başarı şartı getiremiyor. 2015 ÖSYS ile Temmuz 2015'te tercih yaparak üniversiteli olacaklar en erken bir dönem okuduktan sonra, 2016 Bahar yarıyılı öncesinde yatay geçiş yapabilecekler. Yerleşir yerleşmez Eylül 2015'te yatay geçiş mümkün değil. Taban puanı tutturmak kaydı ile hazırlık sınıfı ve son sınıf dahil her sınıfa yatay geçiş yapılabiliyor. Öğrencilik yaşamı boyunca sadece bir kez merkezi yerleştirme ile yatay geçiş yapılabiliyor. Öğrenci yatay geçiş yaptığı bölüm/üniversiteden memnun kalmazsa, bir sonraki dönem eski bölümüne geri dönebiliyor. Taban puanı tutturmak kaydı ile İngilizce hazırlık sınıfının zorunlu olduğu programlara yatay geçiş yapılması durumunda, yabancı dil muafiyet şartlarının sağlanması gerekiyor. Vakıf üniversitelerine yatay geçişte öğrenci bursunu kaybediyor. Ancak vakıf üniversitesinin üst yönetimi bursun devamı ya da oranına karar verebiliyor. Kimin öğrenci dostu olduğunu, bu süreçte hep birlikte göreceğiz.
Bölümünde mutlu olamayan üniversiteli gençler, YÖK'ün bu olumlu kararından, doğru yararlanın.