Milli Eğitim Bakanlığı, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) yerleştirmeleri için yeni bir sistem üzerinde çalışıyor. A ve B listeleri kalkıyor. Burada amaç, geçen yıl istemediği okula yerleştirilen, nakillerle evine en yakın okula kaydolmayı bekleyen öğrencilerin yaşadığı olumsuzlukların, tekrarlanmaması. Bu yıl da taban puansız nakiller sürecek. Ancak, nakiller geçen yılki gibi dönem sonuna kadar sürmeyecek, süre sınırı olacak. Nakil tercihlerinde de tek okul değil, birden fazla okul seçeneği üzerinde çalışılıyor. Tercih sayısı 25'e çıkabilir. Tercih ettiği bir okulu kazanamayan ya da tercih yapmayan öğrencinin kaydı otomatik olarak açık liseye yapılacak. Daha sonra isterse nakil yoluyla devlet ya da özel okullara geçebilecek. Bence de, bu çalışmalar sonucunda, daha iyi bir tercih dönemi yaşayabiliriz.
Tercih döneminde öğrenci sayısının azalması için, önce özel okul ve açık lise kayıtları başlatılacak. Aldığım ön bilgilere göre güzel sanatlar, spor ve askeri liselerin kayıtları da tercih döneminden önce yapılacak. Bu yıl tercih formuna seçenekler konulacak. Özel okula kayıt yaptırdım ya da güzel sanatlar, spor veya askeri liselere kayıt yaptırdım seçeneklerini işaretleyenler tercih yapamayacak.
Burada amaç, devlet okullarına özel okullara gidenlerin tercihlerini önlemek. Geçen yıl hem özel, hem de devlet okullarına aynı anda kayıt yaptırıldığı için, sürekli kontenjanlar dolup boşaldı. Ekim sonuna kadar 9'uncu sınıflarda doğru dürüst öğretim yapılamadı. Bence, özel Türk okullarına erken kayıt yaptıranlar, daha düşük puanlı öğrenciler olacak. Puanı biraz iyi olan önce devlet okulunu tercih edecek. Kazanamazlarsa, o zaman özel Türk okullarına gidecekler. Bana göre bu tür okullar ağustosta 9'uncu sınıflarına kayıt alabilir. Sistem velinin kesin karar vermesi üzerine kuruluyor. Karışıklık yüksek puanlı özel yabancı okullarla, devlet liseleri arasında karar verilirken yaşanacak.
Kısacası geçen yıl ilk kez uygulanan TEOG masaya yatırıldı. Artısıyla eksisiyle değerlendiriliyor. Bu çalışmaları bir eğitimci olarak destekliyorum. Ancak, bir konu beni tedirgin ediyor. Bol keseden verilen notlar. Biliyorsunuz 6, 7 ve 8'inci sınıf yılsonu başarıları değerlendiriliyor. TEOG gibi sıralama sınavında binde bir puanın dahi çok önemi vardır. Ne yazık ki MEB hâlâ bu konuyu çözemedi. Geçen yıl bir çalışma yapıldı. Hatta bazı okulların, çift karne kullandığı için üzerine gidilecekti. Ancak sonuç alınamadı. Aldığım bilgilere göre, özellikle hakkıyla not veren özel Türk okulları, velilerin gözüne şirin görünmüyor.
Bence, TEOG'da yapılan yeni ve doğru düzenlemelerden sonra, zincirin en kırılgan halkası şişirilmiş notlar olacak.