Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB), Öğretmen, Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği taslağına ilişkin 2 binin üzerinde görüş geldi. Bakan Avcı, göreve başladıktan bu yana demokratik katılım sağlamak amacıyla, yapılan yönetmelikleri kamuoyuyla paylaşıyor ve tartışmaya açıyor. Şu anda kamuoyunun bildiği taslak, yönetmeliğin son şekli değil. Değerlendirmelerin çoğu olumlu gözüküyor. Ancak 8 yıl aynı kurumda bulunan öğretmenlerin yer değiştirmesi ile özel sektörde çalışan eşlerin kesintisiz 3 yıl sigortalı olması yönündeki düzenlemelere bazı eleştiriler var. MEB, eksiklik olan konularda da sunulan önerileri dikkate alacak.
Bazı kesimlerde taslakta yer alan rotasyona ilişkin, sürgün ve kıyım ifadeleri kullanıldı. Bence bunlar MEB'e büyük haksızlık. Son atamalarla Türkiye genelindeki öğretmen doluluk oranı yüzde 88'lere ulaştı. Yüzde 12'lik bir boşluk var. Adana'da yüzde 87, Ankara'da yüzde 98, Aydın'da yüzde 96, Balıkesir'de yüzde 95, Kırşehir'de yüzde 102, Konya'da yüzde 92, Malatya'da yüzde 100. Bazı bölgelerde 15 yılın üzerinde çok öğretmenimiz var. Ancak, kırsal kesimden, il merkezine gelecek öğretmenlere yer bulunamıyor. Bence eşitliğin sağlanabilmesi için, bir değişim ve dönüşüm olması gerekiyor.
Öğretmenin, başka bir okula gitmesi sürgün olarak algılanmamalı. Bu konuda ciddi bir rotasyona ihtiyaç var. Bu olmadığı için de norm fazlası bekleyen binlerce öğretmenimiz mevcut. MEB, eğitimin niteliğini ve okulların dinamizmini düşünmek zorundadır. Taslakta, rotasyon için 8 yıl şartı var. Gelen görüşler ise, 10 -12 yıl üzerinde yoğunlaşıyor. Gördüğüm kadarıyla bu konu MEB'de bir kez daha tartışılacak. 10, 15 yıl hatta bazı yerlerde 20 yıl aynı okulda bulunan öğretmenler bulunuyor. Öğretmenin birikimini başka bir okula taşıması, hem kendisini yeniler, hem de o okuldaki öğrencilere bir dinamizm katar.
Ülkemizin gerçeklerini de görmek gerekiyor. Hiçbir aile çocuğu okula başladığında 4 yıl sonra, öğretmenin 4 defa değişmesini arzu etmez. Burada, MEB'in yapmak istediği, eğitimin temel ilkelerine yönelik politikaları belirlemektir. Kısacası, problemleri ortadan kaldırmaktır. Bunun için bu taslak kamuoyuna sunuldu. 2 binin üzerinde de görüş geldi. MEB'in, bu görüşler çerçevesinde yeniden bir değerlendirme yapacağını düşünüyorum.