AB üyesi olabilmek için eğitimde de çabalıyoruz. Aynı standartları paylaşabilmede için en önemli etken yabancı dil. Tabii ki İngilizce. Bunu göz önünde bulunduran hükümet, ilk ve ortaöğretimde İngilizce müfredatında değişiklik yaptı. Bu öğretim yılından itibaren İngilizce eğitimi 4. sınıfta başlayarak 5, 6, 7. sınıflarda sürecek. Ortaöğretimdeki yeniliklerden biri de Anadolu liseleri ile süper liselerdeki hazırlık sınıflarının kaldırılması oldu. İngilizce dersi konuşma yapabilecek düzeyde 4 yılda öğretilecek.
Sistemin iyi yürümesi için İngilizce öğretmeni açığı olmaması gerekiyor. YÖK ve MEB bunun için üniversitelere "İngilizce Öğretmenliği Sertifikası Programı" açma izni verdi. Bu programlara İng. Dili ve Ed., Amerikan Kültürü ve Ed., İng. Mütercim-Tercümanlık, İng. Dil Bilimi bölümlerinin son sınıf veya mezunları katılabiliyor. Programda İngilizce, Takviyeli İng., İkinci Dil İng., Mesleki İng., Dil Bilim, Türkçe, Güzel Konuşma ve Yazma ile bu alana yönelik programlardan mezun olmayanlar bakımından öğrenimi itibarıyla atanabileceği alan dersleri veriliyor.
Ne yazık ki, ÖSS-Y Dil puanıyla öğrenci kabul eden, 1 yıl hazırlık artı 4 yıl lisans programı olmak üzere %100 İngilizce eğitim yapan Karşılaştırmalı Ed. Bölümü bu listede yer almıyor. Bunun sonucu Karşılaştırmalı Ed. mezunları listede yer alan bölümlerle aynı İngilizce eğitimi almalarına rağmen "İng. Öğretmenliği Sertifika Programı'na" başvuramıyor. Bu olumsuzluğu gören Osmangazi ve İstanbul Bilgi Üniversiteleri durumlarını YÖK'e bildirdiler. YÖK, görüşlerine hak verdi. Karşılaştırmalı Ed. Bölümü son sınıf veya mezun öğrencilerinin de "İng. Öğr. Sertifika Programı'na" başvurabilmeleri için MEB Talim ve Terbiye Kurulu'na yazı gönderdi.
SABAH konuyu uzun süredir takip ediyor. Önce Osmangazi ve İstanbul Bilgi Üniversiteleri'nin görüşlerine yer verdik. Daha sonra bu konuyla ilgili YÖK'ün MEB'e gönderdiği yazıyı haber yaptık. Geçen hafta MEB de konuyla ilgili görüşünü YÖK'e iletti. Buna göre MEB'e bağlı eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanacakların atamalarına esas olan alanlarla, mezun oldukları yükseköğretim programları ve aylık karşılığı okutacakları derslerin 119 sayılı karara göre düzenlendiği hatırlatıldı. Bunun 12 Temmuz 2004'ten itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe konduğu açıklandı. İngilizce öğretmenliği için başvuru hakkı bulunan kurumlarca bu alanlardaki öğretmen açığının karşılanmasından dolayı Fen-Edebiyat Fak. Karşılaşmalı Ed. Bölümü'nün söz konusu alanlara kaynak oluşturan bölümler arasına alınmasının uygun olmayacağı açıklandı.
Ülkemizin AB kriterlerine ulaşabilmesi için İngilizce'ye önem verilmesi gerekiyor. Ne yazık ki İngilizce öğretmeni yeterli sayıda değil. Bildiğim kadarıyla yaklaşık 17 bin İng. öğretmeni açığı var. Bu ülkede İng. eğitim yapan fakültelerin öğrencileri ihtiyaçtan dolayı, meslekleri dışında İng. öğretmeni oldu. Karşılaştırmalı Ed. gibi kaliteli ve %100 İngilizce eğitim veren bir bölümün öğrencilerinin, İng. öğretmeni yapılmaması yanlış. İnşallah bir gün bu yanlıştan YÖK de, MEB de döner.