Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Görme engellilerle maç

Geçtiğimiz cumartesi bir grup gazeteciyle birlikte İstanbul- Gayrettepe metro istasyonunda bulunan Karanlıkta Diyalog sergisini gezdik ve görme engelli milli futbolcularla maç yaptık. Müthiş bir deneyimdi.
Altınokta Spor Kulübü'nde Murat Yılmaz ve Kırıkkale Spor Kulübü'nden Geylani Akçay ile maç yaptık.
Topun çıngırak sesini dinleyerek hareket etmek, şut atmak çok zordu; yediğim gollerin sayısını ise hatırlamıyorum.
1977 doğumlu Murat, Kapalıçarşı'da esnaflık yaparken 2011'de görme yetisini kaybetmiş ama kısa sürede durumuyla barışmış. İlk olarak yüzmeye, sonra judo ve futbola başlamış; üç branşta da lisanlı sporcu. Yüzme dalında Türkiye üçüncülüğü, judoda ise Türkiye ikinciliği var. Murat, görme yetisini kaybedene kadar hiç spor yapmadığını söyledi. 23 yaşındaki Geylani ise doğuştan görme engelli.
Futbolun yanı sıra profesyonel olarak tiyatro ile ilgileniyor.
Murat da, Geylani de, görme engelli olmayan birçok insandan daha birikimli. Müthiş pozitifler, bilgililer ve sürekli espri yapıyorlar.
Elbette Türkiye'deki engellilerin sorunlarından da konuştuk; hâlâ yapılacak çok şey var, birçok engelli evlerinde hapis hayatı sürdürüyor.
Geylani, insanımızın çok merhametli olduğunu ama engellilerin onlardan sadece kendilerine bilinçli yaklaşmalarını istediğini söylüyor. Bu bilinci elde etmenin en kestirme yolu da Karanlıkta Diyalog sergisini gezmek olur herhalde. Bin 500 metrekarelik alana küçük bir İstanbul kurulmuş. Zifiri karanlıkta hiçbir şey görmeden, ellerimizde değneklerle İstanbul turu yaptık. Beyoğlu'nu dolaştık, tramvaya bindik, çarşı manav gezdik, Boğaz turu yaptık vs. Bu gezi sırasında, gözlerimiz dışında diğer duyu organlarımızı az kullandığınızı fark ediyorsunuz. Elbette görme engellilerin nasıl zor bir hayat yaşadıklarına tanık oluyorsunuz.
Tüm bu güzel etkinliklerin hayata geçmesinde sponsor desteği de önemli. Görme Engelli Futbol Milli Takımı'na ana sponsor olan Turkcell, Görme Engelliler Futbol Ligi'ne ismini vererek 'Turkcell Sesi Görenler Ligi'ne destek oluyor. Turkcell aynı zamanda 2016 Paralimpik Oyunları kafilesine, Karanlıkta Diyalog, Sessizlikte Diyalog Sergileri'ne de sponsor olmuş ve bu proje kapsamında İstanbul'da 40'a yakın görme ve işitme engelliye istihdam sağlamış.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA