Kayseri'de lise öğrencisi Cansel Buse K.'nın intiharını konuşuyoruz günlerdir.
Liseden arkadaşları; Cansel'in, evli ve iki çocuk babası matematik öğretmeni Bayram Ö. ile duygusal ilişkisinin ardından uğradığı cinsel istismarın etkisiyle intihar ettiğini söylüyor.
Okul yönetiminin bu istismara kayıtsız kaldığı da bir diğer vahim iddia.
Öncelikle iddialar kanıtlanana kadar sakin olmalıyız.
Bazen insanların suçsuz yere linç edildiğini unutmayalım!
Öte yandan Cansel'in iki aydan beri Bayram Ö. ile cep telefon görüşmesi yaptığı belirlenmiş.
80 BİN ÇOCUK MAĞDUR
Okullarda yaşanan taciz ve cinsel istismar haberlerini çok okuyoruz.
Bir de tacize, tecavüze uğrayan ama seslerini duymadığımız kurbanlar var. Namus algısı yüzünden bir çocuk ya da genç, tacize uğradığını ailesine söylemeye bile çekiniyor.
Bu gerçeğe rağmen Türkiye İstatistik Kurumu ve Adalet Bakanlığı'nın 2013 verilerine göre; cinsel istismar mağduru sıfatıyla güvenlik birimlerine giden veya götürülen çocukların sayısı 80 bine ulaşıyor.
Elbette bu sorun dünyanın her yerinde var. Örneğin İngiltere'de 'Plan UK' yardım kuruluşunun yaptığı son ankete katılan kadınların yüzde 22'si; okulda ya da okul çevresinde cinsel taciz ya da tecavüze maruz kaldıklarını belirtti. Tacize uğradığını belirten kadınların yüzde 60'ı, olayı öğretmenlerine ya da diğer yetkililere bildirmediğini ifade etti.
Bu yıl Oscar'ın favorilerinden 'Spotlight', gerçek bir hikayeden uyarlandı. Film, taciz olayıyla gündeme gelen bir kilisenin kendini aklamaya çalışmasını ve bu tacizi aydınlatmaya çalışan Boston Globe gazetesi yazarlarını konu alıyordu.
Bizde çıkan eleştiri yazılarında 'Spotlight'a genelde gazetecilik çerçevesinden bakıldı ama filmin asıl derdi dini eğitimde öğrencilerin uğradığı taciz ve tecavüz olaylarıydı. Film; ABD'de Katolik Kilisesi'nin bu olayları nasıl sistematik bir şekilde örtbas ettiğine odaklanıyordu.
Cansel'in intiharı Türkiye'de 'Spotlight' etkisi yaratabilir mi? Dini ya da normal örgün eğitim hiç fark etmez; araştırmalar, öğretmen ve öğrencinin olduğu her ortamda cinsel istismar, taciz, hatta tecavüz vakalarının yaşandığını gösteriyor.
Daha güncel bir araştırma: Bianet'in erkek şiddeti çetelesine göre; 2015'te taciz ve cinsel istismar faillerinin yüzde 11'i mağdurların eğitmenleriydi.
2014'te ise taciz ve cinsel istismar vakalarının yüzde 13'ü okullarda ve dershanelerde gerçekleşmişti.
Bu oranlar, buzdağının görülen kısmı. Cansel vakasında olduğu gibi, okulun adı lekelenmesin diye olayın üzeri kapatılıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı, okullardaki taciz ve cinsel istismar olaylarını önlemek için elbette elinden geleni yapıyordur. Ama cinsel istismar yaşandıktan sonra okula müfettiş göndermekle bu sorun çözülmez. Tacizi, cinsel istismarı, yaşanmadan önlemeye yönelik daha sistematik çalışılmalar, yöntemler geliştirilmeli.