Tiyatrokare'nin kurucusu tiyatrocu Nedim Saban'ın Kadıköy Belediyesi ve başkanı Serdil Dara Odabaşı ile husumeti devam ediyor. Saban'a, geçtiğimiz yıl Özgürlük Parkı'nda sahnelenen 'Ahududu' oyununda sosyal mesafe kurallarına uyulmadığı gerekçesiyle belediye tarafından tebligat yollanmış, ardından 'Ağaçlar Ayakta Ölür' adlı oyunu da sebepsiz yere oyun programından kaldırılmıştı. Yaşadığı haksızlık sebebiyle Saban, belediyeyi mahkemeye vermişti. İşte o dava önceki gün 16. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde görüldü. Ancak, belediyeden herhangi bir katılım olmadığı için dava ertelendi. Bunun üzerine Saban, "Şahsıma olan kin ve nefret suçunun, husumete dayandığını mahkemede belgelediğim Kadıköy Belediyesi ve Başkan Şerdil Dara Odabaşı ve olası suç ortakları aranıyor" diye sosyal medyadan isyan edince kendisini aradım.
'CADI AVI BAŞLATTILAR'
Saban şunları söyledi: "Kurumumuzun maddi ve manevi haklarını korumak için tazminat davası açmıştık. Bizi sosyal mesafe kurallarına uymadığımız için suçladıkları günlerde Şerdil Dara'nın şampiyonluk kutlamaları ve konserleri mesafe gözetmeksizin, maskesiz olarak kutladığı fotoğrafları da açıkça mahkemeye sunduk. Ancak Kadıköy Belediyesi, yasanın ön şartı olan arabuluculuğa uymadığı gibi, mahkeme celselerine de gelmeyerek konuyla ilgili kötü niyetini bir kez daha ortaya koydu. Odabaşı, sosyal medya kanallarından bana ve Tiyatrokare'ye karşı kin kusan bir cadı avı başlattı. Tarihte ilk defa bir belediye bir sanatçının ismiyle karşı bir bildiri yayınladı. 'Nedim Saban'a tiyatro salonu vermiyoruz' diye sosyal medyada paylaştılar. Fişleme yaptılar. Sanatçı itibarını zedelediler." Saban ayrıca, belediyeyi İçişleri Bakanlığı'na şikayet ettiklerini söyleyerek, Odabaşı'nın belediyeyi kendi özel mülkü gibi kullandığını, kamuyu zarara uğrattığını iddia etti ve şöyle devam etti: "Serdil Dara halkçı geleneği yıktı, fahiş kiralar talep etti, Kadıköylüyü cezalandırdı. Geçen sene 300 lira olan gecelik temsil kirası bu yıl 15 bin lira olmuş. Özgürlük Parkı orta gelirlinin çekirdek çıtlayarak ücretsiz oyun izlediği yerdi, şimdi ticarethaneye döndü. Başkan belediyeyi kendi özel mülkü gibi kullanıyor, kamu kuruluşlarını gelir kaybına uğratıyor. Biz 30 yıldır Edirne'den Kars'a kadar perde açmanın onurunu yaşıyoruz. Her yerde kabul görmüş bir tiyatroyuz. Kadıköy'de oynasak ne oynamasak ne? Her yere oynuyoruz. Ancak bu ayrımcılığı kabul etmiyoruz." Bakalım Saban'ın tiyatro çevrelerinden de destek gören bu iddialarına belediyeden bir karşılık gelecek mi?
ÜNLÜ FRANSIZ ÇELLİST CSO İLE ÇALDI
Günümüzün en önemli viyolonselcilerinden Gautier Capuçon, Cemi'i Can Deliorman yönetimindeki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile birlikte AKM'de sahne aldı.
50. İstanbul Müzik Festivali kapsamında seyirci karşısına çıkan ünlü sanatçı, Edward Elgar'ın 'bir insanın yaşama karşı tavrı' diye nitelendirdiği, en ünlü eserlerinden biri olan Viyolonsel Konçertosu'nu seslendirdi.
Büyük beğeni alan konserde ayrıca, Cemal Reşit Rey'in şehre dair tutkusunu yansıtan Enstantaneler'ini ve Dvorrk'ın 'Yeni Dünyadan' başlığını taşıyan etkileyici senfonisini yorumlayan sanatçı, performansıyla büyük beğeni topladı.
ÖZBEKİSTAN'IN ULUSAL BALESİ TÜRKİYE'YE GELİYOR
Özbekistan'ın ulusal balesi 'Lazgi- Ruhun ve Aşkın Dansı' ilk kez Türkiye'de sahneleniyor. İlk gösteri 21 Haziran'da İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek.
Ardından 60. Uluslararası Bursa Festivali programı kapsamında 28-29 Haziran'da üst üste iki gösteriyle seyirciyle buluşacak. Koreograf Raimondo Rebeck'in yönettiği gösteri, UNESCO himayesindeki Alisher Navoi Devlet Akademik Bolşoy Tiyatrosu'nun bale topluluğu tarafından icra ediliyor.