'Ayla', 'Naim', 'Müslüm' gibi biyografik filmleri izleyiciyle buluşturan Mustafa Uslu, Bozkırın tezenesi lakaplı merhum ozan Neşet Ertaş'ın hayatını da film yapmak istemişti. Hatta bunu da bir basın toplantısıyla açıkladıklarında orada ben de vardım.
Ömer Faruk Sorak yönetmenliğinde hayata geçirilecek filmin tanıtımını bile izlemiş, tüylerimiz diken diken olmuştu. Uslu, yazar Prof. Dr. Erol Parlak'ın aynı isimli kitabından uyarlanan 'Garip Bülbül Neşet Ertaş' filmi ile ilgili açıklama yaptığı sırada ailesinden karşı açıklama gelmiş ve filmin çekilmesine izin vermeyeceklerini, konuyu mahkemeye taşıyacaklarını belirtmişlerdi.
Nitekim aile, babalarının film yapılmaması konusunda vasiyeti olduğu gerekçesi ile konuyu mahkemeye taşımıştı. Bu süreçte sanatçının ailesi tarafından açılan dava ile çekimlere sete çıkılamadan ara verilmişti.
Bu belirsizlik önceki gün İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 16. Hukuk Dairesi'nde görülen dava sonucu çıkan kararla sona erdi. Mahkeme, ailenin itirazını reddederek, filmin çekimlerinin devam etmesi yönünde karar verdi. Bu kararda, Ertaş'ın bir TV programında verdiği röportaj etkili oldu. Ertaş, söyleşide, daha önce hakkında yazılmış kitaplar olsa da noterden muvafakat verdiği ve bilgilerini aktardığı tek yazar olan Prof. Dr. Erol Parlak'la şiirlerini, türkülerini gelecek nesillere aktarmak istediğini belirtiyor.
Alınan kararla birlikte tedbir kararı ortadan kalkınca, filmin çekimi için çalışmalara yeniden başlandı. Bunun üzerine, Dijital Sanatlar Yapımevi, "Mahkeme haklılığımızı ortaya çıkarttı. Büyük sanatçının anısına sonsuz saygımızla, abdal kültürüne yakışır şekilde, şarkılarıyla türküleriyle filmimizi izleyicilerle buluşturmak üzere gün sayıyoruz" açıklamasını yaptı.
Ben de Kırşehirli biri olarak, hayatı boyunca 400 plak ve kasete imza atan, 'garip' mahlasıyla yazdığı şiirleri sevenleriyle buluşturan, türküleri dillere pelesenk olmuş ustanın hayatını anlatacak filmi çok merak ediyorum.
TÜRK SİNEMASININ DÜNYADAKİ YERİ KONUŞULDU
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ikincisi düzenlenen Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamında gerçekleştirilen Sinema Söyleşileri, ünlü isimleri ağırlamaya devam ediyor. Söyleşiler önceki gün 'Türk Sinemasının Dünyadaki Yeri' başlıklı oturumla devam etti. Alin Taşçıyan'ın moderatörlüğünde usta yönetmen Derviş Zaim ve yapımcı Gülin Üstün'ün konuşmacı olduğu söyleşide, Türk sinemasının dünü ve bugünü değerlendirildi.
ŞAMPİYONLAR SEZONUNA YAKIŞIR FİNAL
Sabah ve Daily Sabah'ın ana medya sponsoru olduğu İstanbul Resitalleri, son konseriyle sezonu kapattı. Şampiyonlar Sezonu adı verilen sezonun son konserinde; 50 yıllık müzik kariyeriyle günümüzün önde gelen Beethoven yorumcularından İrlandalı piyano virtüözü John O'Conor sahne aldı. Ünlü piyanist önceki akşam Sakıp Sabancı Müzesi The Seed sahnesinde konser verdi. 30'dan fazla albümü bulunan sanatçı seslendirdiği Beethoven sonatlarıyla büyük beğeni aldı.
'İSTANBUL BENİM İÇİN ÇOK ÖZEL BİR ŞEHİR'
Tunuslu udi ve şarkıcı Dhafer Youssef, 2. Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) dinleyicileriyle bir araya geldi. Konserde usta sanatçı; sufi geleneğini, caz unsurlarını ve Arap lirizmini harmanladığı eserlerini seslendirdi. Youssef, "Burada harika müzisyenlerle çalıp söylediğimde bu hayattan daha iyi bir şey olmadığını hissediyorum" dedi. Dinleyicilerini çok sevdiğini dile getiren ve onları dansa davet eden Youssef, konserde şarkılarının hikayelerini de anlattı. İstanbul'un kendisi için özel bir şehir olduğunu söyleyen sanatçıya konserde, 3 kişilik orkestra eşlik etti.