İznik çiniciliği, taş işlemeciliği, sedef kakmacılık, yorgancılık ve keçecilik gibi kaybolma riski altındaki Anadolu zanaatlarının Türkiye ve Avrupa'da yaygınlaştırılması ve zanaatların geleceğe taşınması hedefiyle Türkiye Tasarım Vakfı öncülüğünde bir proje gerçekleştirilmişti.
Avrupa Birliği destekli bu proje kapsamında üretilen eserler, 'Zanaatın Ötesi' başlığı altında 'Kadim Anadolu Zanaatlarından Güncel Tasarımlara' adlı sergide Beyoğlu Belediyesi Başkanlık Binası Sanat Galerisi'nde sergilenmeye başladı. Geçtiğimiz hafta Beyoğlu Kültür Yolu Festivali etkinlikleri çerçevesinde Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan'ın katılımıyla açılışı gerçekleştirilen sergi, Avrupalı tasarımcıları Türk zanaatçılarla buluşturması bakımından önemli.
İsveç'ten, İtalya'dan Fransa'dan gelen sanatçıların, kadim Anadolu mirası olan unutulmaya yüz tutmuş bu zanaatlarla tanışması, farklı şehirlerden gelen Türk ustalarla ortak paydada buluşup bilgi alışverişi yapması bana oldukça önemli geldi.
Anadolu'nun kültürel mirasını geleceğe taşımak amacıyla hayata geçirilen ve 28 Haziran'a kadar sürecek olan sergide, kültürlerin buluşmasına da tanıklık edebilirsiniz.
DON GİOVANNİ OPERASI SAHNEDE
Çolpan İlhan Sadri Alışık Tiyatrosu'nun sahneye koyduğu Amadeus oyunu, önceki akşam Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında, AKM Türk Telekom Opera Sahnesi'nde sanatseverle buluştu. Mozart ile Salieri'nin çekişmesini anlatan oyun, tiyatroseverlerden büyük ilgi gördü.
Biletleri günler öncesinden biten tiyatro oyunu ayakta alkışlandı. Öte yandan Mozart'ın opera literatürünün başyapıtları arasında yer alan 'Don Giovanni' operası, İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından AKM'de sahnelenecek.
Don Giovanni operasından kesitlerin sunulacağı 'Don Giovanni'yi Nasıl Bilirdiniz?' anlatımlı konser konseptinde, eser ve karakterlerin analizleri, anlatıcı Suat Arıkan tarafından seyircilere aktarılıyor. Çapkın bir İspanyol asilzade olan Don Giovanni adındaki efsanevi karakterin maceralarını konu edinen "Don Giovanni'yi Nasıl Bilirdiniz?" adlı anlatımlı konser yarın seyirciyle buluşuyor.
KALYON KÜLTÜR, EDEBİYAT FESTİVALİNE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
Kalyon Kültür, 'Aşktan Edebiyat' temasıyla bu yıl 14. kez düzenlenen İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali'ne ev sahipliği yapıyor. 'Uçabileceğini Hayal Eden Tavuk', kitabıyla tüm dünyada tanınan Güney Koreli yazar Sun Mi Hwang'ın dün akşamki söyleşisi ile başlayan festivalde Norveçli yazar Dag Solstad ve Kanadalı yazar Aminder Dhaliwal da okuyucuyla buluşacak.
Söyleşilerin genç yazarlara ilham olacağını düşündüğüm festival programını, Kalyon Kültür'ün sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.
Öte yandan Kalyon Kültür'de sanatseverler tarafından yoğun ilgi ile karşılaşan, doğa ile dijital sanatı bir araya getiren Flora sergisi, Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamında 12 haziran'a kadar Ankaralı sanatseverlerle buluşuyor.
17 YIL SONRA GELEN İMZA
Merhum sanatçı Nejat Uygur'un tiyatro sanatçısı oğullarından Süha Uygur, önceki gün hayatının imzasını attı.
Uygur, 17 yıldır birlikte olduğu Filiz Senger ile birlikteliklerini Beşiktaş Evlendirme Dairesi'nde resmiyete döktü. Çifti bu özel günlerinde aileleri ve arkadaşları yalnız bırakmadı.
Mutluluğunu sosyal medya üzerinden takipçileriyle paylaşan 64 yaşındaki Uygur, gönderisinde "17 yıl sonra imzayı attık… Darısı bekar arkadaşlarımızın başına" ifadelerini kullandı. Uygur'un paylaşımı bol tebrik aldı.
İkinci baharlarında bu kararı alan çifte ömür boyu mutluluklar diliyorum.