Bugün Anadolu'da Hititler döneminden beri ekimi yapılan mucizevi bitki haşhaşı ele alıyorum. Ceviz gibi lezzetli olan haşhaş tohumları, içerdiği faydalı yağlar nedeniyle yemeklerde çeşni olarak kullanılıyor. Haşhaş; sıcak iklimlerde, yağış alan bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Türkiye'de en çok Ege Bölgesi'nde, kontrollü bir şekilde, izin verilen yerlerde yetişir. Haşhaşın tohumu, ezmesi ve yaprağı çoğunlukla haşhaş ezmesi olarak kullanılır. Haşhaş ezmesi; haşhaş tohumunun kavrulup iyice ezilmesi ile elde edilir, özellikle hamur işlerinde tercih edilir. Haşhaş ezmesini farklı bir şekilde tüketmek isterseniz, hamur mayalayıp biraz sıvı yağ ile açabilirsiniz.
Bugünlük benden bu kadar.
Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
HAŞHAŞLI KURABİYE
MALZEMELER
1 adet yumurta
125 gr. yumuşamış margarin
Yarım su bardağı şeker
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
ÜZERİNİ BULAMAK İÇİN:
Mavi haşhaş
Toz şeker
YAPILIŞI: Yumurtayı, margarini, sıvı yağı ve şekeri bir kapta güzelce karıştırıyoruz. Vanilyayı ve kabartma tozunu ekliyoruz. Elimize yapışmayacak kıvamda hamur elde edene kadar un ekleyip yoğuruyoruz. Ceviz kadar parçalar koparıp yuvarlıyoruz ve kapta karıştırdığımız şekerli haşhaşa buluyoruz. Ardından yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye yerleştiriyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişiriyoruz.
MERCİMEKLİ HAŞHAŞLI BÜKME
MALZEMELER
5 bardak un
Tuz
Su
HAMURUN ARASI İÇİN:
4 kaşık ezilmiş haşhaş
50 gr. margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
İÇ MALZEMESİ İÇİN:
2 su bardağı yeşil mercimek
Maydanoz
Tuz
Karabiber
Pul biber
ÜZERİ İÇİN:
1 kase yoğurt
Susam
Sıvı yağ
YAPILIŞI: Öncelikle mercimekleri yıkayıp tencereye alıyoruz. Üzerini geçecek kadar su koyup suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Pişen mercimekleri soğuması için bir kaba koyuyoruz. İnce doğranmış maydanozu ekleyip karıştırıyoruz. Tuz, karabiber ve pul biberi ekleyip tekrar karıştırıyoruz. Hamurun aralarına sürmek için ezilmiş haşhaşı bir kaba alıp üzerine eritilmiş margarin ve sıvı yağ koyup karıştırıyoruz. Hamur için; yoğurma kabına un ve tuz koyup su katarak yoğuruyoruz, altı bezeye ayırıyoruz. Bezeleri pasta tabağı büyüklüğünde açıp aralarına haşhaş ezmesinden sürüyoruz. Merdane yardımıyla iyice açıyoruz. Açtığımız hamuru büyük kareler halinde kesip içine hazırladığımız iç malzemeden koyup dört yanından kapatıyoruz. Fırın tepsisine bir çay bardağına yakın yağ koyup kapattığımız taraf alta gelecek şekilde hamurları diziyoruz. Üzerine incelttiğimiz yoğurdu sürüp susam serpiyoruz. Üzerine kaşıkla sıvı yağ damlatıyoruz. 200 derece fırında pişiriyoruz.
EV YAPIMI HAŞHAŞ EZMESİ
MALZEMELER
1 su bardağı süt
50 gr. tereyağı
1. 5 su bardağı haşhaş tohumu
3/4- 1 su bardağı toz şeker
2 adet çırpılmış yumurta
1 tutam tuz
YAPILIŞI: Haşhaş tohumlarını kahve değirmeninde birkaç seferde çekin. Orta ateşte süt, tereyağı, tuz ve şekeri şeker eriyene kadar karıştırın. Yumurtaları köpürene kadar çırpıp sıcak sütlü karışımdan az miktarda içine ilave edip karıştırın. Yumurtalı karışımı sütlü karışıma iki seferde hızlıca karıştırarak ilave edin. Puding gibi bir kıvam alıncaya kadar orta ateşte karıştırarak pişirin. En son çekilmiş haşhaş tohumlarını ekleyip iyice karıştırın ve altını kapatın. Kavanoza döküp soğuduğunda buzdolabında muhafaza edin.