Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Dert yoksa, reyting de yok

Müzik piyasasında düşüşe geçen arabeskin ekrandaki hızlı yükselişini fark ediyor musunuz?

Unkapanı Plakçılar Çarşısı'nda yapılan bir piyasa araştırması, arabeskin eskisi kadar talep görmediğini ve giderek pop müziğin etkisiyle "başkalaşım" yaşadığını ortaya koydu. Ancak müzik piyasasında "gerileme dönemi" yaşayan arabesk, televizyon piyasasında hızlı bir yükseliş trendine girdi. Ama arabeskin televizyondaki izdüşümü öyle "yanık şarkılar" kadar belirgin değil. "Damardan" mesajlar bazen bir güldürünün, bazen bir kadın programının, bazen de "Nişantaşı metroseksüellerini" anlatan bir komedinin kareleri arasına gizleniyor.

ACI SOS OLMADAN ASLA!
Televizyonda reyting yapan programlara bir göz atalım:

YARIŞMALAR: En çok izlenen yarışma, gelinler ile kaynanaların birbirini yediği, kavganın, gözyaşının eksik olmadığı, dedikodunun, entrikanın havada uçuştuğu "Gelinim Olur musun?" adlı yapım. Kaynana-gelin tartışması temelinde "ezen ve ezilenin" öyküsü değil mi?

KADIN PROGRAMLARI: Bu programların dünyada bir eşi olduğunu sanmıyorum. Aldatan, aldatılan, döven, dövülen, kaçan, kaçıran bir arada... Derdini dökecek umman arayan, soluğu stüdyoda alıyor. Gözyaşları sel olup akıyor. Reytingler tavana vuruyor.

GİZEMLİ PROGRAMLAR: İnsanlığın ölmediğini, evliyaların bizi koruyup kolladığını, rüzgar ekenin fırtına biçeceğini, insanlığın ölmediğini anlatan, "eden bulur" felsefeli gizem programları da temelinde arabesk kültürünün yapı taşlarını barındırmıyor mu?

DİZİLER: En çok izlenenlere bir bakalım: "Aliye"de kaynana dırdırından kaçıp, yuvasını dağıtan kadının hicranlı hikayesi. "Melekler Adası"nda aldatma, entrika, ölüm, ayrılık... "Haziran Gecesi"nde kaderin ayırdığı sevgililer ve "Acıların Kadını Bergen"i anımsatan bir karakter. "Gece Yürüyüşü" nde koca dayağına rağmen yuvasını ayakta tutmaya çalışan bir kadının hikayesi. En çok güldüğümüz "Avrupa Yakası"ndaki Volkan karakteri bile ciğerinde arabeskin tavana vurduğu biri değil mi? Saydığım bu programların tümü, ekranlardaki arabeskin görsel tezahürü. Artık insanlara bir şeyleri izletmenin en kestirme yolu, görüntüyü "acı sosa bulamaktan" geçiyor. Üzerine göz yaşartan, geniz yakan "pul biber" serpilmiş her program, "kaçınılmaz olarak" reyting alıyor...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA