Genelde olumsuz hadiseler üzerinde yoğunlaştığımız için iyi yapılan işler üzerinde fazla durmayız. Kısaca bahsedip, geçeriz. Türkiye birçok sıkıntıyla başetmeye çalışıyor. Ancak ülkemizde iyi birçok şey de oluyor. 1980'li yıllarda bir araştırmacı olarak en büyük hayalimiz haftanın her günü geç saatlere kadar açık kütüphanelerdi.
İsam Kütüphanesi'nin kurulmasıyla bu hayalimiz gerçek oldu. Ardından Atatürk Kitaplığı haftanın yedi günü 24 saat hizmet etmeye başladı.
Devlet kütüphanelerimiz ise senelerce yeni duruma intibak edemedi. Genellikle hafta içi ve mesai saatleri içerisinde çalışmaya devam ettiler. İstanbul'un Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, görevine başlar başlamaz Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle İstanbul'daki kütüphanelere el atıp, dört tanesini haftanın yedi günü saat 22.30'a kadar açık hale getirmişti. Ardından bu kütüphanelerin sayısı arttı. Şimdi ise Beyazıt Devlet Kütüphanesi haftanın yedi günü 24 saat hizmet etmeye başladı. Bu projenin en büyük destekçisi olan Kültür ve Turizm Bakanımız Numan Kurtulmuş hocamızın hedefi ise her ilde bir kütüphaneyi bu hale getirmek.
Araştırmacılar ve sınav cenneti olan ülkemizde imtihana çalışan öğrenciler için gidecek kütüphane ve rahat çalışacak ortam bulmak kolay değil. Bu yüzden bu düşünce inşallah kısa sürede gerçekleştirilir.
Bu arada bir hususu da belirtmek gerekiyor.
Beyazıt Devlet Kütüphanesi, İstanbul'un en büyük ve en tarihi kütüphanelerinden birisi olmasına rağmen bir türlü istenilen seviyede hizmet edemedi. Bu kütüphanemizin Milli Kütüphane gibi özel bir statüye ve imkânlara kavuşturulması lazım.
Beyazıt Devlet Kütüphanesi yeni bir projenin de başlangıç noktası oluyor. İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü 21 Kasım Salı günü Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nde "Kütüphanede Bir Gece" ismiyle okur-yazar buluşmasını başlatıyor. Saat 23'ten sonra Coşkun Yılmaz, İsmail Kılıçarslan, Furkan Çalışkan, Arda Arel ve Yusuf Genç kütüphanede sabaha kadar okurlarla buluşup, sohbet edecekler.