Belçika'da yaşayan ilk topluluk Belga adıyla anılan Keltlerdi. Belçika bölgesi Roma İmparatorluğu'nun bir parçası oldu ve 500 yıl Roma hakimiyetinde kaldı. Roma İmparatorluğu'nun yıkılmasından sonra bölge Frank Krallığı'na geçti ve Hıristiyanlaştı. Daha sonra Kutsal Roma-Germen İmparatorluğu'nun hakimiyetine girdi. Kanunî'nin en büyük rakiplerinden Şarlken'in 1558'de ölümünden sonra Hollanda ile beraber Habsburglar'ın İspanya kanadının hakimiyeti altına girdi.
Hollanda ile Belçika'nın yolları 16. yüzyılın sonlarında ayrıldı. Hollanda Protestanlığı benimserken, Belçika Katolik kaldı. Dini ayrılık siyasi sahaya da yansıdı. Hollandalılar, 16. yüzyılın sonlarında Habsburglar'ın Batı kolu olan İspanya Krallığı'na karşı isyan etti. Ancak güney, yani Belçika, Katolik olarak İspanya idaresinde kaldı.
Hollanda, 17. yüzyılda yüzlerce gemisi ile okyanusların hakimi haline geldi. Birçok yerde sömürge elde etti ve okyanus ticaretinin en büyük aktörü oldu. Belçika ise dünyaya açılamadığı gibi bağımsız da olamamıştı. Hollanda'nın İspanyol hakimiyetinden kurtulmasından sonra Belçika "İspanyol Felemenk'i" olarak anıldı.