Onların divasını ölümü vesilesiyle andık. 93 yaşında ölen Lena Horne, pop-caz müziğin unutulmaz sanatçılarındandı. Siyahi sanatçı, ABD'nin bir zamanlar renkli ırka gösterdiği utanç verici hoşgörüsüzlüğü yıkan ilk kişilerdendi. 16 yaşında sahneye adım atmış, efsanevi Cotton Club'de Cab Calloway, Duke Ellington gibi kendi ırkından devlerin himayesi altında şarkı söylemişti. Öylesine güzeldi ki. (Kendi için, 'o yılların sepya renkli Hedy Lamarr'ıydım' diyecekti). Sinemaya geçmesi kaçınılmazdı. 1940'lar boyu MGM müzikallerinde boy gösterdi, şarkı söyledi. Ancak bu sahneler, ABD'nin önyargılı güney eyaletlerinde gösterilirken kesiliyordu: Siyahların filmlerde uşak-hizmetçiden başkası olmasına henüz izin yoktu!
Lena, Stormy Weather filminde aynı adlı şarkıyı söyledi ve ölümsüz kıldı: Hem şarkıyı hem kendisini... Cabin in the Sky, tümüyle siyahların oynadığı bir filmdi. Öylesine iş yaptı ki, ırkçılığa karşı savaşımda bir dönüm noktası sayıldı. Yine de şarkı söylediği lüks otellerde kendisine oda verilmiyor, 1952'de ünlü Eğlenceler Gemisi/Show Boat müzikali filme alındığında, melez rolü ona değil, yakın dostu Ava Gardner'e gidiyordu. Hey gidi günler... Lena tüm bu önyargılara karşı dimdik durdu. Ve caz dünyasında, ırkının Ella, Louis, Billie, Sarah, Dinah gibi devleri arasında yer aldı.
Bizim divamız ise maşallah, taş gibi. Tam 17 yıl sonra stüdyoya girip yeni bir albüm yapan ölümsüz Taşbebek! Hakan Eren albümün adını Gönül Yazar-Forever yapmakla iyi etmiş. O hep aramızda, içimizde... 1950'lerden beri şarkı söyleyen Gönül Yazar'ı vaktiyle küçümsemiş, şarkıcılığını pek ciddiye almamıştım. Ama eski kayıtlardan yapılan toplamlarına kulak verince, günah çıkardım ve bunu yazdım da: Türk musikisini çok iyi yorumlayan ve şarkıların tam hakkkını veren bir sesti o... Öyleyse niçin 17 yıl susmuştu?
Her neyse... Bu son albümde, Serdar Ortaç, Yaşar, Hande Yener, İlhan Şeşen gibi sanatçıların sevilen parçalarına, caz tınılı yepyeni yorumlar getiriyor. Sezen Aksu bestesi Kibir'de rap grubu Rashit'le düet yapıyor! Benim gözdemse vaktiyle Ersan Erdura'nın söylediği o eski Selmi Andak bestesi: Acılar Sürekli Olamaz.
Müfit Bayraşa sanat yönetimi altında Sadun Ersönmez ve Tansel Doğanay'ın düzenlemeleri çok iyi. Kayıtlardaki doğum tarihleri 1932 ile 1940 arasında değişen Yazar (ne önemi var dediğinizi duyar gibiyim!), ayrıca Erkan Özerman'ın katkısıyla Best Model yarışmalarında derece almış bir avuç yakışıklıyla poz vermiş. Mübarek sanki yıllar önce aynı yaşlarda benzer şeyler yapmış olan Mae West...
Ve işte Mazim Değil'deki Hakkı Yalçın sözlerinden bir bölüm: "Resimler karışmış / Bu benim mazim değil / Aynalar buruşmuş / Bu benim yüzüm değil". Yeniden hoşgeldin Gönül Yazar...
Not: Bu yıl kimi nedenlerle Cannes'a gidemedim. Olup biteni sevgili Esin Küçüktepepınar'ın yazılarından izleyeceğiz.