Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİLEK GÜNGÖR

Türkiye’ye 1 milyar dolarlık kaynak

Türkiye yabancı finansman kurumlarının odağından çıkmıyor. ITFC’nin yeni CEO’su Hani Salem Sonbol, “Önümüzdeki dönemde Türkiye’ye 1 milyar dolarlık finansman sağlayacağız” dedi

İslami Kalkınma Bankası'nın (IDB) üyesi olan Uluslararası İslami Ticaret Finansman Kurumu'nun (ITFC) yeni CEO'su Hani Salem Sonbol ile bir araya geldik. Sonbol ile son iki yılda ağırlıklı KOBİ'ler olmak üzere 1.8 milyar dolar ticaret finansmanı yapan ITFC'nin yeni hedeflerini konuştuk.

Türkiye'ye bugüne kadar ne kadarlık kaynak sağladınız?
Türkiye, kurulduğundan bu yana İslam Kalkınma Bankası'nın ticari finansman programlarının en önemli müşterileri arasında yer alıyor. İslam Kalkınma Bankası 2008'de, 1977-2008 yılları arasında onaylanmış toplam ticaret finansmanının yaklaşık yüzde 10'unu oluşturan 2.78 milyar doları aşan bir miktarda ticaret finansmanı sağladı. ITFC'nin kurulmasından sonra Türkiye'ye sağlanan ticari finansman daha da arttı. Kuruluşundan bu yana ülke için 3 milyar 408 milyon dolar tutarında 72 finansman işlemi onayladı.

EXIMBANK İLE ÇALIŞIYORUZ
Önümüzdeki dönem için hedefiniz nedir?
Önümüzdeki dönemde 1 milyar dolarlık bir ticaret finansmanı sağlamayı hedefliyoruz.

Türkiye'de sizin için stratejik alanlar hangileri?
Özellikle ihracat finansmanı gereksinimleri için KOBİ'leri desteklemek ITFC'nin stratejik dayanak noktalarından biri. ITFC, KOBİ'lere yönelik ihracat finansman olanaklarının geliştirilmesi için Türkiye'deki yerel bankalarla ortaklık yapılmasına önem veriyor. Bu bağlamda, ITFC'nin Türk Eximbank ile olan ortaklığı burada zikredilmeye değer. ITFC, Türk Eximbank aracılığıyla, çoğunlukla ihracat finansmanı ihtiyaçları için Türk KOBİ'lerinin yararlanması adına 1 milyar 683 milyon dolar tutarında ticaret finansmanı sağlamıştır.

Türkiye'nin dış ticaretinin finanse edilmesi ve desteklenmesi noktasında özel çözümler üretiyor musunuz?
Bugün itibarıyla, ITFC KOBİ büyüklüğünde Türk ihracatçılarının ve ithalatçılarının yararına olan finansman hattı için, Türk Eximbank, katılım ve yatırım bankaları başta olmak üzere yerel banka finans kuruluşlarıyla çeşitlendirilmiş bir portföye sahip. Büyük şirketler, özellikle ithalat veya ihracat öncesi finansman ihtiyaçları için finansman hatlarından yararlanıyorlar.
Gerçek ticari faaliyetlerle uğraşmak İslami finansın temel taşlarından biri.

70'TEN FAZLA ORTAĞI VAR
Küresel sorunlar İslam ülkelerinin aralarındaki ticareti etkiliyor mu? ITFC bu ortamda ne yapıyor?
Dünya 2016 yılı boyunca büyük zorluklarla karşı karşıya kaldı. ITFC, zorlukları her zaman bir fırsat olarak algıladı ve bu pazar gelişmelerinin etkisini azaltmak için çeşitli girişimlerle tepki gösterdi. Zorlu çalışma ortamına rağmen, entegre ticaret programları ile ticari destek müdahalelerini genişletti. Bu programlar kuruluşu, uluslararası arenada yalnızca bir ticari finansman çözümlerinin ana sağlayıcısı olarak değil, aynı zamanda bir ticaret geliştirme organizasyonu olarak konumlandırmayı amaçlıyor. ITFC, dünyanın dört bir yanından 70'ten fazla aktif ortaktan oluşan farklı bir ağa sahip.

KOSGEB ile imzaladığınız mutabakat zaptı ne içeriyor?
KOSGEB, Türkiye'deki stratejik ortaklıklarımızdan biri. Türkiye'deki KOBİ'lere İslami ticaret finansmanı çözümleri sunma imkânlarını ele alan mutabakat zaptı, Türkiye'deki KOBİ'ler için kapasite geliştirme aktiviteleri düzenlemek üzere ortak programlar geliştirmeyi, KOSGEB'in bilgi birikimini diğer İslam İşbirliği Teşkilatı üye ülkeleriyle paylaşmak üzere Reverse Linkage programları gerçekleştirmeyi kapsıyor.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA