Şarapla sağlık arasında "Fransız çelişkisi" olarak adlandırılan bir durum var. Fransa'da, yüksek kolesterol içeren beslenme alışkanlığına rağmen, enfarktüsten ölüm oranı çok düşük. Bunun şarap tüketiminden kaynaklandığı tahmin ediliyor. Şarabın bu olumlu etkiyi yapabilmesi için günde üç ile beş kadeh alınması gerekli. Ancak bu noktada alkol sorunu ortaya çıkıyor. Danimarka'da yapılan bir araştırma, şarap tüketimi arttıkça, ölüm oranının düştüğünü ortaya koymuş. Bunun sınırı günde 5 desilitre. Daha fazla alındığında ölüm oranı tekrar yükselmeye başlıyor ve 7 desilitrede, hiç alkol almayanlarla aynı düzeye ulaşıyor. Daha da fazla alkol alınması halinde, bu kez karaciğer olumsuz etkileniyor.