'En İyi On'lar kimler, gördünüz mü? Hafta içinde görkemli bir resmigeçit vardı: Türk sinemasının 100'üncü yılı diye Yeşilçam'ın farklı kategorilerdeki en iyileri seçilmişti. Onarlı gruplar halinde. En İyi On Yönetmen, En İyi On Senaryo, En İyi On Drama Kadın, En İyi On Komedi Erkek vb.
İşin içinde TÜRSAK Vakfı, Beyoğlu Belediyesi, Kültür Bakanlığı, 200 kişilik jüri ve halk oylaması vardı. Sonuçta da çocukluğumuzun, tarihimizin, hayallerimizden geçerken iz bırakanların dökümü...
'En İyi On Drama' şöyleydi misal: Susuz Yaz, Eşkıya, Selvi Boylum Al Yazmalım, Yol, Sürü, Umut, Masumiyet, Muhsin Bey, Gelin, Bir Zamanlar Anadolu'da.
'En İyi On Yönetmen' böyle sıralanmıştı: Atıf Yılmaz, Halit Refiğ, Metin Erksan, Nuri Bilge Ceylan, Ömer Lütfi Akad, Şerif Gören, Yavuz Turgul, Yılmaz Güney, Zeki Demirkubuz, Zeki Ökten.
Oyunculara gelirsek, dedikodular fazla ve eksik olduğu yönündeydi. 'En İyi On Drama Kadın' Fatma Girik, Filiz Akın, Hülya Avşar, Hülya Koçyiğit, Meltem Cumbul, Müjde Ar, Nebahat Çehre, Türkan Şoray, Selda Alkor, Zuhal Olcay şeklindeydi. Listedeki bir (hatta iki) fazlayı bulunuz!
'En İyi On Drama Erkek'te ise Ayhan Işık, Çetin Tekindor, Fikret Hakan, Fikret Kuşkan, Haluk Bilginer, Kadir İnanır, Şener Şen, Tarık Akan, Tuncel Kurtiz ve Yılmaz Güney'e tamam da, Cüneyt Arkın'sız bir Yeşilçam'dan bahsedebilir miyiz?
Yine de memnunduk, bildiğimiz isimler kendimizi genç hissettiriyordu. Ne büyük yanılgı! Çünkü aynı günlerde elime aldığım bir katalog tam tersini işaret etti!
İKSV'nin düzenlediği ve 4-19 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek 34. İstanbul Film Festivali'nde Türkiye sinemasına çok geniş yer ayrılmıştı ve insan tararken bile afallıyordu: Kimler neler yapmıştı!
Limonata, Eksik, Nefesim Kesilene Kadar, Kümes, Misafir, Yeni Dünya, Saklı, Kar Korsanları, Sarmaşık. Bunlar Ulusal Yarışma'daki yerli filmlerdi.
Ali Atay, Barış Atay, Emine Emel Balcı, Ufuk Bayraktar, Mehmet Eryılmaz, Caner Erzincan, Selim Evci, Faruk Hacıhafızoğlu, Tolga Karaçelik. Bunlar da sırayla yukarıdaki filmlerin yönetmenleri.
Anne-babasını tanıdığınız isimlerden bahsediliyorsa artık, yaşlandınız demektir! Nefesim Kesilene Kadar'ın başrolünde Esme Madra var mesela. Piyale Madra'yla Ömer Madra'nın kızı. Dolayısıyla bazılarımıza geçmiş olsun!