SEYAHAT
Fazla ziynet eşyası takılmamalı!
"Seyahatler muhtelif maksatlarla yapılır. Ne maksatla yapılırsa yapılsın bilhassa yurt dışına seyahat eden kimselerin görgü kaidelerine titizlikle riayet etmeleri şarttır. Yabancı memleketlerde tanınmayacağı düşüncesiyle gelişi güzel hareket etmek asla doğru değildir. Önce mensup olduğu memleketin şerefini düşünmek gerekir. Seyahat müddetince daima terbiyeli, nazik ve kibar davranmalıdır.
Seyahate çıkmadan önce hangi vasıta ile gidileceğini tespit etmek ve seyahat acentelerinden gerekli izahatı alarak yer ayırtmak icap eder.
TEMİZ VE İYİ GİYİM
Seyahat hazırlığını seyahatin mahiyetine ve müddetine göre yapmalıdır. Lüzumsuz eşya götürmek doğru değildir. Temiz ve iyi bir giyim şarttır. Kadınların seyahat için plili etek, bluz, ceket, alçak ökçeli spor pabuç ve büyük bir el çantasını tercih etmeleri muvafık olur. Seyahatlerde fazla ziynet eşyası takılmamalıdır. Erkekler de seyahatin mahiyetine göre günlük kıyafetlerini giyerler.
Yabancı memleketlerde otel, lokanta, eğlence yerleri gibi mahallerde umumi görgü kaidelerine riayetkâr olmaktan başka, o memleketin âdetlerine uygun bir şekilde hareket etmeye de gayret sarfetmelidir. Değişik olan âdetleri hayretle karşılamak ve bilhassa tepki göstermek asla doğru değildir. Her memleketin kendine has örf ve âdeti bulunduğunu ve bunlara saygı göstermek icap ettiğini bilmelidir."
Nâzım Saltuk ile Nevzat Sudioğlu'nun hazırladığı Görgü Ansiklopedisi 1962'de yayımlanmış. Bakıyoruz da o günden beri uzun yol alınmış, görgü kuralları da esnemiş, sayfiyeye çıkmış... Oh!
UÇAK
En iyi yer kadınlara bırakılmalı!
"Uçak yolculukları için önceden bilet almalı ve yer ayırtmalıdır.
Uçak alanında eşyalar bagaja verildikten ve bilet kontrolü yapıldıktan sonra spikerin çağırması üzerine uçağa gidilir.
Uçağa binmek için acele etmemelidir.
Uçağın kapısındaki vazifeli memur elindeki yolcu listesinde binen yolcuların isimlerini işaret eder.
Yanında bir kadın bulunan erkek, uçağın merdivenini çıkarken ona yardım etmeli, en iyi ve rahat yeri kendisine bırakmalıdır.
Uçaklarda yerin dar olması dolayısıyla diğer yol arkadaşlarını rahatsız etmemeye çalışmalıdır.
Motör gürültüsü sesin serbestçe duyulmasına mani olur. Buna rağmen gürültüyü bastırmak için bağırarak konuşmaya çalışmak doğru değildir.
Uçak personeline karşı daima nazik davranmalı, uçaktan inerken hostese teşekkürü ihmal etmemelidir."
OTEL
Otelde pijama ile dolaşmak ayıptır!
"Otelde riayet edilmesi gereken kaideler şunlardır:
1. Otelde kalındığı müddetçe saygılı ve kibar davranmak icap eder.
2. Oda eşyasını iyi kullanmalı, şahsi eşyaları oraya buraya dağıtmamalıdır.
3. Otele geç saatte gelindiği zaman gürültü etmekten sakınmalı, sabahleyin herkesin uykuda olabileceğini düşünerek şarkı söylemek, ıslık çalmak gibi saygısızca hareketlerden çekinmelidir. Odalarda ve koridorlarda yüksek sesle konuşmak, kapıları çarpmak, garson ve oda hizmetkârlarını bağırarak çağırmak görgü kaidelerine aykırıdır.
4. Otelde pijama ile dolaşmak ayıp ve çirkindir.
5. Otelde tek başına kalmak mecburiyetinde bulunan bir kadının hareketlerine dikkat etmesi lazımdır.
Erkek misafirlerini yatak odasında kabul etmemeli, onlarla umumi oturma salonlarında görüşmelidir.
6. Otelin yemek salonunda sofra adabına riayet şarttır.
7. Otele inildiği zaman otel defterini imzalamak, nüfus cüzdanı ibraz etmek gibi bazı usullere uyulması gerektiği gibi, otelden ayrılırken de otel idaresine haber vermek, faturayı ayrılmadan birkaç saat önce istetip ödemek icap eder.
8. Otele gelindiği zaman elde bavul ve çanta ile içeriye girmek yakışık almaz. Eşyaları otel müstahdemine teslim etmeli, oda numarasını öğrendikten sonra da garsonla birlikte kalınacak odaya çıkmalıdır. Odayı açan, eşyaları yerleştiren garsona münasip bir bahşiş vermek lazımdır.
Otelden ayrılırken de eşyaları yine otel müstahdemlerine taşıtmalıdır."