Yıllardır Dubai'de yaşayan bir ahbabım, her fırsatta söyler: Buraya asıl Ramazan'da geleceksiniz.
Epeydir Abu Dhabi'de yaşayan kuzenim de benzer şekilde konuşuyor. Burayı asıl Ramazan'da görmelisiniz...
Birleşik Arap Emirlikleri, Ramazan'ın cümbüşlü yaşandığı topraklar tabii. Sırf o hurma çeşitleri yeter.
Ama geçmiyor tabii, yetmiyor. Ülkedeki refah seviyesi malum olduğu ve halkın saadeti için çalışmakta olan bir Mutluluk Bakanlığı da bulunduğu için, son derece bereketli sofralar kuruluyor. İftarla sahur arası herkes sokakta, yemekte, eğlencede...
BU HURMALAR TIRMALAMIYOR!
Envaiçeşit sebze-meyveden deniz mahsullerine, yok yok buralarda. Abu Dhabi'deki Balık Pazarı ve Kasaplar Çarşısı, mutfakla alakası olan herkes için hem mimari açıdan hem de muhteviyat olarak son derece ilginç. Yayoi Kusama'nın elinden çıkmış gibi duran puantiye desenli, Hamour/Hamur isimli balık, en popüler olan. Bir de Sultan Hadi var ki, denizden babam çıksa yerim bu olsa gerek! Dubai'nin en eski mahallelerinden Al Fahidi / Al Bastakiya'da Şeyh Muhammed Kültür Merkezi'nde geleneksel yer sofraları kuruluyor.
Her defasında başka bir ailenin ev sahipliğinde, sofra etrafında kültürel alışveriş oluyor.
Ama tüm lezzetler bir yana, hurma bizden yana! Çekirdeksiz VIF hurma (Very Important Fruit!) başyapıt bir kere.
Çekirdeği çıkarmak zor olduğundan değil de, bu lüks seçeneği en makbul hurmalardan yapıyorlar herhalde, dolayısıyla da çiğnemeden yutulur kıvamda oluyor. Fakat çekirdeği çıkarıldıktan sonra onun yerine yerleştirilen bademli, fıstıklı, fındıklı, cevizli ve esas portakal kabuklu olanlar var ki, onlar da kat çıkıyor nefasette.
Bir de ufak not düşmeli: Otellerde ya da mağazalarda hurma ikram ettiklerinde, günlük hurma kotanızı (128 mesela!) doldurmuş olsanız bile almamazlık etmeyin.
Çünkü nezaketsizlik, kabalık, en hafifinden ayıp addediliyor bu...
İstanbul, camiler açısından başkalarına özenirsek çarpılabileceğimiz bir şehir...
Süleymaniye, Sultanahmet diye başlarsak saymaya, yerimiz yetmez, üstelik Edirne'ye uzanıp Selimiye'yi zikretmezsek de içimiz rahat etmez. Buna rağmen, Abu Dhabi'deki cami ziyareti bambaşka bir tecrübe. Ulu Camii de denen Şeyh Zayed Camii (Sheikh Zayed Grand Mosque) kar beyazlığı ve mimarisinin yumuşaklığıyla çok şefkatli, kucaklayıcı, davetkâr ve tatlı bir cami.
Yaklaşık 40 bin kişinin aynı anda ibadet edebildiği bu dev cami, her inançtan insanı ihtişama doyuruyor. İçi baş döndüren bir renklilik ve çeşitlilikte... Ama dışarıdaki yeşil alan, havuz ve sonsuzluk duygusunun da yatıştırıcı bir gücü var.