14-20 Mayıs Sosyal Güvenlik Haftası'ydı. Türkiye'nin dört bir yanına yayılan SGK çalışanı özel günlerini çeşitli etkinliklerle kutladı. Bu özel günün anısına Kurum Başkanı Fatih Acar sigorta bünlesinde olanlara (İşveren, çalışan, emekli) güzel mesajlar verdi. Geçmişi kaşımanın anlamı yok... Başkan'ın dediği gibi, gerçekten e-devlete giden yolda, bünyesinde SGK, son tenolojiyi kullanarak çabuk ve kesintisiz hizmet sunuyor. Hatta bu çalışmalarından dolayı kuruma yurtdışından ödül bile verildi. Sezar'ın hakkı Sezar'a diyerek başarılı çalışmalarından dolayı tüm camiaya teşekkür ediyoruz.
Ancak sayın Başkan'ın bazı açıklamalarına katılmıyorum.
Çünkü, reform olarak adlandırılan 5510 sayı SGK Kanunu vatandaşlar arasında eşitlik ve adalet dağıtmıyor!.. Özellikle de özürlü yurttaşlarımıza! SGK, özürlüye eşitlik ve adalet dağıtmıyor diyorum, çünkü; SGK, erken emekli olacak engelliden "vergi indirim belgesi" isteyerek resmen işkence çektiriyor. Hadi, Maliye'yi anladık. SGK vergisini ödeyeni niye cezalandırıyor anlaşılır gibi değil.
Dileriz, sosyal konulara duyarlı olan Başkan Fatih Acar, şu engelli emekliliğine bir el atarak 2008 öncesi ve 2008 sonrası komedisine son verir de, kurumlar arasında koşuşturmaktan nefesi kesilen özürlü yollarda telef olmaz.
Şimdi gelelim dertli ve mağdur okurlarımızın sorularına:
SORU: Cemalettin Bey. Yazınızı tesadüfen okudum. Hayretler içinde kaldım bir engelli olarak. Hayretler içinde kaldım diyorum çünkü, doğru bildiğim yanlışlar varmış meğerse. Sayenizde bunu öğrendim.
Ben 14/11/2005 yılında çalışmaya başladım. 09/12/2011'de yüzde 42 rapor aldım. Şu anda da özel bir kurumda özürlü kadrosunda çalışıyorum. İşyerimin yönlendirmesiyle 6 ay önce Kadıköy'deki vergi dairesine 'vergi indirimi'nden faydalanmak için bir dilekçe verdim ama hâlâ olumlu ve olumsuz hiç bir cevap gelmedi.
Şimdi, bu durumda ben 2008'den önce işe başladığım için erken emekli olamayacak mıyım? Şimdiden vereceğiniz tavsiyeler ve yönlendirmeler için çok teşekkür ederim. Banu ÇAKIR
CEVAP: Değerli okurum. Kurumlar engelliyi engelleyebilmek için elinden gelen türlü numarayı yapıyor. "5378 sayılı Özürlüler Yasası, Anayasa'daki maddeyi takan yok... Çünkü, Maliye "vergi indirim belgesi" isteyerek rapor aranlarını budayarak "hak gaspediyor." SGK'da Maliye'ye ayak uydurup emekli olacak engelliden aynı belgeyi isteyere özürlüye resmen işkence çektiriyor. Özetle "erken emekli" olabilmeniz için "vergi indirim belgesi" almak zorundasınız.
SORU: Ablam yüzde 65 ağır özürlü. Sağlık raporunda "H" sınıfı sürücü belgesi alamaz, özel tertibat kullanamaz, protez ve ortez kullanabilir yazıyor. Bu durumda kendisine veya babamıza araç alırsak ÖTV'den yararlanabilir miyiz? Ayrıca 4760 sayılı Kanun'un içeriğini bulamadım. Yardımınız için teşekkür ederim. Mehmet TUNÇKAYA
CEVAP: Mehmet Bey. 4760 sayı Kanun hükmüne göre alacağınız araç için ÖTV ödemezsiniz. Kunun içeriğini www.gib.gov.tr'den mevzuat kısmından bulabilirsiniz.
SORU: Yüzde 99 özürlü yatağa bağımlı bir kızım var. Hangi şartlarda ne tür araç alabilirim? Ayrıca evde bakım ücreti alıyorum. Acaba başka muafiyetlerim var mı? Elektrik, su doğal gaz indirimleri vs. Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkürler. Nurettin DEDEOĞLU
CEVAP: Elinizinde raporla motor silindir hacmi 2 bin 800 cm küpü geçmeyen araç alabilirsiniz. Alacağınız bu araca ÖTV, KDV ve MTV ödemezsiniz. Diğer sorunuza gelince, engelliye sağlanan sayısız haklar olduğu için burada belirtmemize imkan yok. Ancak, www.haberet.biz/?p=540 internet sitesine girip detaylı bilgi alabilirsiniz.
SORU: Yazılarınızda belirtiğiniz gibi ben de mağdurum. 5 kez Ankara'ya rapor gönderdim. Nedense hep oranları düşürüyorlar. Yetkililere nedenini sordum, saçma sapan cevaplar aldım. Enson yüzde 42'lik raporumu yüzde 25'e düşürdüler. Artık tekrar tekrar rapor peşinde koşmaktan yoruldum. Hem alsam ne olacak ki. Yine düşürecekler. Bu konuda ne yapmam lazım, hangi yolu izlemem gerekiyor antık bilemiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. Hasan DAĞLI
CEVAP: Hasan Bey. Bu konuları çok kez işledim. Ama çile bitecek gibi değil. Dolayısıyla çektiğiniz sıkıntıyı iyi biliyorum. Allah sabır versin. Maalesef bürokrasi "gördün mü sakat, kapıyı kapat" diyor. Ne diyeyim… Sizi rapor için hastane ve Ankara arasında koşturanlar utansın! Üzülmeyin. Bu ülkede yasa var. 5 kez raporunuzun budanması nedeniyle dava açma hakkınız var. Engelli Hakları Merkezi Genel Başkan Yardımcısı Avukat Turgay Özcan'ı (0542-5431801) arayıp hukuki girişim başlatıp, hakkınızı söke söke alırsınız.
SORU: Cemalettin Bey, öncelikle soruma verdiğiniz cevaptan ötürü teşekkür ederim. Ancak ben sorumu eksik sorduğumu farkettim.
ÖTV istisnasından yaralanan engelli aracına hiçbir hareket ettirici tertibat yaptırmadan MTV istisnasından da yararlanablir mi? Eğer ilk iktisabında MTV istisnasından yararlanabiliyorsa ikinci elde de yararlanablir mi? Teşekkürler. Mesut EDİL
CEVAP: Değerli okurum, asıl ben teşekkür ederim. Yazılarımla azda olsa sizlere bir yardımım dokunduysa ne mutlu…
Sorunuza gelince. Sakatlık oranı belirtmemişsiniz. Yürürlükteki mevzuata göre cevap vereyim. Yüzde 90 ve üzeri sakatlar için "özel tertibat" şartı yok. Dolayısıyla bu kişiler aldığı araç için ÖTV, KDV ve MTV ödemez. Yüzde 90'dan düşük raporu ve "H" sınıfı sürücü belgesi olan sakatlar kullanacağı manuel vetesli araca "özel tertibat" taktırıp (otomatik vitesli araçlara şart yok) MTV muafiyetinden yararlanır. Diğer sorunuza gelince. İlk kez alınan engelli aracı 5 yıl dolmadan satılıp ikinci el ya da 'sıfır' araç alınırsa tekrar muafiyet hakkından yararlanamaz.
Sorularınız için iletişim bilgileri:
Faks: (0212) 354 34 69
Tel : (0212) 354 34 76
e-posta: cemalettin.gursoy@sabah.com.tr
SMS: CG yazıp 4122'ye gönderin.