Engellilerin sosyal hayata katılımı için dünyanın da benimsediği normlara uyularak, özellikle özürlülerin çalışma hayatı içinde yer alması konusunda çeşitli hukuki düzenlemeler yapıldı.
Bu kapsamda hükümet tarafından da 2004 ve 2005 yılları
4857 sayılı İş Kanunu'nun 30'uncu maddesinde belirtilen özürlüler için öngörülen kotalar kapsamında "Özürlü İstihdam Yılı" olarak ilan edildi. İşkur'dan aldığımız verilere baktığımızda 2004 ile 2006 arasında işe yerleştirilen özürlü sayısının kamuda 4 bin 250, özelde ise 60 bin 20 olmak üzere toplam 64 bin 270 kişi olduğunu görüyoruz.
Bakalım seçimlerden sonra engelliler özellikle istihdam alanında arzuladıkları hayatı kucaklayabilcek mi?
Tabii önce partilerin (bu hafta 3 parti) engelli istihdamı konusunda ne kadar ciddi olduğunu anlamamız için 2007 seçim beyannamelerine bir göz atmakta yarar var:
- AK Parti: Seçim beyannamesinde "İşverenlerin zorunlu özürlü istihdamında SSK işveren prim tutarı Hazine tarafından karşılanacaktır" ibaresi yer alıyor.
- CHP: "BM Engelliler Hakkı Sözleşmesi'nin tüm sorumlulukları yerine getirilecek. Engellilere yönelik meslek edindirme programları etkinleştirilecek. Engellilerin istihdamı kolaylaştırılacak" ilkesi hâkim.
- MHP: "Yardıma muhtaç, yaşlı, kimsesiz, güçsüz, özürlü ve özel ilgiye muhtaç vatandaşlara yönelik olarak halen farklı bakanlıklar ve kuruluşlar tarafından yürütülmekte olan sosyal yardım ve sosyal hizmet programları, çağdaş ve entegre bir sistem olarak tek çatı altında yeniden yapılandırılacaktır" açıklaması yer alıyor.
Sonuç olarak üç partinin seçim beyannamelerinde, engellilerle ilgili vaatlerini topladığımızda 8 milyon 500 bin engellinin sorunlarını ancak çözebileceğini görüyoruz.