Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından hazırlanan 'Sağlık Uygulama Tebliği' 'sağlık alanında devrim olacak' söylentisiyle yürürlüğe girdi. Amaç hastanın yaşam kalitesini düzeltmek, hastalığına derman bulmak...
Yeni tebliğle sevk kaldırıldı, isteyen özel hastanelere gidebilecek. Ancak devlet muayene, ve laboratuvar ve radyoloji gibi tetkikler için 4050 YTL gibi bir miktarı ödüyor. Kalanı vatandaş cebinden ödeyecek. Özel sağlık kurumuna da bir sorumluluk yok. Özetle, parası olmayan vatandaşa özel hastaneler artık hayal.
Dikkatlerden kaçan bir başka uygulama ise özürlülerle ilgili... Yeni tebliğ 'akülü tekerlekli iskemle alacak özürlülerden H sınıf ehliyet istiyor. Yanlış okumadınız. Eğer H sınıfı ehliyetiniz yoksa, engelliyseniz ve bir akülü araca (motorlu malul arabası!) ihtiyacınız varsa o halde size önerim bir ehliyet kursuna yazılmanız.
Çünkü 'Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği'nin 20/4 maddesinde şu ibare yer alıyor:
"Motorlu malul arabası verilecek kişilerce, arabanın teslimi sırasında H sınıfı sürücü belgesinin olması gerekmektedir."
Maddede detay açıklanmadığı için sıkıntı da başladı. Çünkü maddede motorlu malul arabasına akülü tekerlekli iskemle dahil değil denilmediği için akülü araç için gelenlerden H sınıfı ehliyet isteniyor.
RESMEN KOVULUYORUZ
Bu konuda hafta için yoğun telefon ve e-posta aldık. Fiziksel Engelliler Federasyonu'na da 635 ağır engellinin başvurduğunu öğrendik. Bu özürlüler akülü araç almak için hastaneye sağlık kurulu raporu almak için gittiklerinde önce H sınfı ehliyet istenmesinden dertli:
"Akülü araç için sağlık kurulu raporu almak istediğimizde iki sorunla karşılaşıyoruz. Önce araç pahalı (en ucuz akülü iskemle 3 bin YTL) gerekçesiyle, sonra H sınıfı ehliyet almanız gerekçesiyle rapor alamadan resmen kovuluyoruz."
Her yeni uygulamadan kafası karışan konfederasyon, federasyon ve dernek yöneticileri de dertli:
Engelliler Konfederasyonu ve Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz, "Yeni uygulama sadece göz boyama. Her iktidara gelen, yasalardaki arızaları düzeltmek yerine işi daha da zorlaştırıyor. Üstelik çıkan her yasanın içine gizli maddeler yerleştiriyor. Şimdi yeni çıkan tebliğe 'Motorlu mamul arabası için H sınıfı ehliyet gerekli maddesini koymuşlar. Yetmiyor değişen sağlık kurulu rapor yönetmeliğine göre (Baltazar Cetveli) eliayağı ve gözü olmayan biri engelli sayılmıyor. Beklerdik ki yasadaki bu sakatlıklar giderilir. Yanılmışız. Bu kez karşımıza başka bir sakatlık çıkardılar. Bu şartlar altında üyelerimize hizmet veremiyoruz."
Bu arada bugün sağlıkta devrim olarak gösterilen yeni uygulamayı eskisiyle karşılaştıracağız. Bakalım her şey söylenilenler gibi mi?
- Eski-İlaç temini dolaylı olarak yapılıyordu. Örneğin; hastası ameliyat olacak refakatçiden koliler dolusu ilaçlar isteniyor. Hepsi hastaya kullanılmayan ilaçlar hastaneye kalıyor. İşte bu durumda başka bir hasta yakınının eline reçete tutuşturulduğunda işini bilenler devreye giriyor ve bu ilaçları yüzde 30 düşüğüne satıyordu.
- Yeni-Yatarak tedavilerde ilaçlar hastanece temin edilecek. Sadece ilaç almanın şekli değiştirilmiş.
- Eski-Sigortalı özürlüler önceki mevcut uygulamaya göre sağlık tesislerine müracat edebiliyordu... Ama sağlık hizmeti alacak özürlü, kurumlar arasında koşuşturmaktan tedavi almaktan mecburen vazgeçiyordu.
- Yeni-Sigortalı özürlüler, diş tedavileri için tüm sağlık tesislerine doğrudan müracaat edebilecek. Yeni uygulamayla hastaneye müracaat etmek sorunu çözmeyeceği aşikâr.
- Eski-Sağlık yardımından yararlanan sigortalılar tedavi gördüğü hastaneden alacağı rapora, gider belgelerini ekleyerek bağlı oldukları kurumdan aylar süren koşuşturma sonucu ödediği paranın yarısını alabiliyordu.
- Yeni-Sağlık yardımlarından yararlananların, acil hallerde sözleşmesi olmayan sağlık kurum ve kuruluşlarından aldıkları hizmetlerin bedeli ödenecek. Yeni uygulamada hastalar yine ücret farkı ödeyecek. Ancak bir farkla eskiden özel hastane sorumlu tutulurken artık bu sorumululuk ortadan kalktı.