Ayvalık, hep aşık olduğum, çok değer verdiğim bir ilçemiz olmuştur. Tarihsel mirası, insanı şaşırtan mutfağı, kültürü, doğal güzellikleri, zeytin ve zeytinyağı, sayılamayacak kadar çok özelliğiyle Ayvalık; Türkiye'nin en özel ilçelerindendir. Ayvalık'ın geleceğine bugünden doğru baktığınızda, ilçenin tek başına hakiki bir dünya markası olabilecek potansiyel taşıdığını görürsünüz. Aslında Ayvalık'ı bir yazıda anlatmak çok zordur. Daha yakından tanımak istiyorsanız, Ayvalık'ı köşe bucak gezmelisiniz.
Örneğin bir de usta gazeteci yazar Ahmet Yorulmaz'ın kitaplarını okuyabilirsiniz. Yazıya Ayvalık'ın değerlerini aktararak girdim; sonuçta yerel seçimlere uzanabilmek için. İzlediğim kadarıyla Ayvalık, Türkiye'nin en ilginç yerel seçim yarışının yaşandığı, yaşanacağı noktalardan biri konumunda.
ÇOK CİDDİ BİR YARIŞ VAR
Ayvalık'ta adaylar üzerinden ilerleyen, çok sıkı, ciddi bir yarış var. Özetleyeyim.
Önce adaylar:
Ayvalık'ta CHP, iki dönemdir belediye başkanlığı yapan Hasan Bülent Türközün'den vazgeçti. Ayvalık Ticaret Odası Başkanlığı yapan Rahmi Gencer, CHP'nin yeni adayı oldu. AK Parti, başkan adayı olarak, genç işadamı Hakan Kayaalp'i gösterdi.
2009-
2014 döneminde CHP'den Küçükköy Belediye Başkanlığı görevini yürüten Mesut Ergin ise bu kez DSP'den aday oldu. Mesut Ergin'in, Ayvalık'ın beldesi Küçükköy'de iyi işler yaptığı vurgulanıyor.
2004 yılında ANAP'tan, 2009 yılında MHP'den aday olan mimar Mehmet Sıray, yine MHP'den, üçüncü kez başkan adayı oldu. Bu dört isim de, Ayvalık'ta tanınmış, güvenilir insanlar.
2009'DA OYLARIN DAĞILIMI
Rahmi Gencer'e baktığınızda, Ayvalık'ın çok sevilen bir ismi. Ticaret Odası'nda çok başarılı işlerin altına imza attı. Yine AK Parti'nin adayı Hakan Kayaalp de, Ayvalık'ın sevdiği, başarılı, genç bir işadamı. Bugüne dek yaptığı işlerle öne çıkmış. MHP'nin adayı Mehmet Sıray, Ayvalık'ta sempati toplayan bir mimar. Ama üçüncü kez başkanlığa aday oluyor. Sıray'a, Tüfekçi Ailesi'nin destek verdiği öne sürülüyor. Ahmet Tüfekçi, 1994-2004 yılları arasında MHP'den seçilerek, belediye başkanlığı görevini yürütmüştü.
2009 yılında ise DP'den aday oldu, 5 bin 338 oy aldı (yüzde 25), başkanlığı yitirdi. O seçimde CHP adayı 8 bin 172, MHP adayı 5 bin 508, AK Parti adayı 1551 oy almışlardı.
CHP'li Hasan Bülent Türközün, ikinci kez başkan seçilmişti.
GENEL SEÇİMLERDE DURUM
Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Ayvalık'ta, siyasi tablo 2011 genel seçimlerinde nasıldı?
CHP 21 bin 673 oy alarak (yüzde 51.6) birinci parti olmuştu. AK Parti oylarını ciddi oranda yükseltmiş, 11 bin 307 oyla (yüzde 26.6) ikinciliğe oturmuştu. Ayvalık'ta her zaman yeri olan MHP, 6 bin 419 oya (yüzde 15.3) ulaşmıştı. Geriye kalan oyların toplamı 2 bin 519'du. Şimdi Bütünşehir Yasası'yla birlikte, seçmen sayısında değişim var. 2011 seçimlerinden yansıyan manzaraya bakıldığında da, dikkat çekici yerel seçim yarışının ipuçları görünebilir. Ayrıca DSP'nin az da olsa rüzgar estirdiği ve CHP'den oy çaldığı gerçek.
ŞENLİKLİ BİR SEÇİM OLACAK
Adaylar penceresinden bakarsak, durumun karmaşık olduğunu yazabiliriz.
Matematiksel olarak birçok olasılık var.
Anlayacağınız Ayvalık'ta heyecan en üst düzeyde. İlçenin iyi tanıdığı, yerel dinamiklerle kucaklaşan adaylar, var güçleriyle çalışıyorlar. Ayvalık'ta şenlikli bir seçim tablosu oluşmuş durumda.
Denklem 30 Mart'ta çözülecek. Ayvalıklılar da, Ayvalık'a aşık olanlar da, seçim sonuçlarını merak ediyor.
Hala alt yapı sıkıntılarını aşmamış, arıtma sorunu olan, içme suyunda tıkanmış bir tabloya sahip; yapılacak çok fazla işi olan Ayvalık'ta; herkes hak eden, çalışkan, Ayvalık'ı geleceğe taşıyacak bir adayın başkan seçilmesini istiyor.
Ne diyelim, hizmet edecek olan aday, başkan seçilsin.
Çünkü Ayvalık'ın buna ihtiyacı var.