DÜNYANIN en saygın haber kuruluşlarından BBC, iki hafta önce kapsamlı yayın ilkelerini Türkçe bir kitap halinde yayımladı. BBC Türkçe Servisi eski şefi Zeki Okar'ın mükemmel çevirisiyle çıkan 130 küsur sayfalık bu metin, yazılı, işitsel ve görsel medya için vazgeçilmez bir kılavuz. BBC sadece radyo/TV değil, artık tüm dünyanın izlediği bir internet sitesinde yaptığı yayıncılık da var. Yani basın için de elzem bir kaynak.
Hukuk alanı dışında kalan ve meslek ahlakını ilgilendiren, akla gelen her bir konu Yayın İlkeleri Kılavuzu'nda mevcut.
Bazı ana başlıklar: Doğruluk, Tarafsızlık ve Fikir Çeşitliliği, Mahremiyet, Suç ve AntiSosyal Davranışlar, Zarar Verici ve Gücendirici Konular, Din, Savaş, Terör, Olağanüstü Olaylar, Editoryal Dürüstlük ve Bağımsızlık,vs.
Ve bazı ilke örnekleri:
Tek kaynağa bel bağlamaktan kaçınmalıyız. Tek kaynak kullanmak zorunda isek adını verebileceğimiz bir kaynağı tercih etmeliyiz.
İsminin açıklanmamasını isteyen bir kaynağın dile getirdiği ciddi iddia ve ithamları yayınladığımız zaman, habere temel oluşturan mülakat, söyleşi ve bilgilerin eksiksiz notları saklanmalıdır.
Bir birey veya kuruluşu yasaları çiğnemekle, ahlaksızlıkla ya da yetersizlikle itham ettiğimiz ya da onlar hakkında ağır ve yıkıcı eleştiriler getirdiğimiz zamanlarda, eleştirilenlere "cevap hakkı", bir başka deyişle, yayından önce iddialara cevap verme fırsatı tanınacağı varsayılır.
İnsanların çektiği acı ve sıkıntıları açık seçik yansıtan malzemeyi kullanmayı editoryal açıdan haklı gösterip gösteremeyeceğimizi daima düşünmemiz şarttır. Ölülerin mahremiyetine ve onuruna saygı göstermek daima önemlidir. Ölmüş insanların görüntüleri haklı bir gerekçe yoksa asla ekrana getirilmemelidir. Yüzlerin, ağır yaraların ya da diğer şiddet izlerinin yakın çekimlerini göstermekten de haklı gerekçeler yoksa kaçınmalıyız.
Metnin tamamını BBC Türkçe Servisi web sitesinde, Yayın İlkeleri başlığı altında bulup indirebilirsiniz: www.bbcturkish.com