Almanya Başbakanı Angela Merkel'in tatilde mayosunu değiştirirken poposunu gösteren fotoğraf geçen salı günü Sabah'ta herhangi bir "bantlama" olmadan yayımlandı.
Acaba bu doğru bir karar mıydı?
Soru basında tartışıldı.
Sabah okurlarından bu konuda tek bir eleştiri dahi almadım.
Ama, Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği yayına sert tepki gösterdi ve "etik" açısından yayını sorguladı.
Büyükelçilik tepkili
Büyükelçilikten Thomas Bagger imzasıyla Fatih Altaylı'ya gönderilen mektupta şu ifadeler var:
"Salı günkü Sabah'ı dehşetle okuduğumu üzüntüyle belirtmek istiyorum. Şansölye Angela Merkel'in tatildeyken papparazziler tarafından çekilmiş, İngiliz The Sun gazetesince yayımlanmış fotoğraflarına yer vermeniz her türlü gazetecilik etik standardına aykırıdır ve ayıptır. The Sun'ın zaten kaybedecek bir saygınlığı yoktur ama Sabah'ın vardır. Bir Sabah okuru olarak bu yayının vahim bir yargı hatası sonucu yapıldığını, yapılmaması ve tekrarlanmaması gerektiğini öğrenmekten mutluluk duyacağım." Yazıişleri fotoğrafı konsensüs içinde yayına layık bulmuş. Tabii sonradan konu gazete içinde de tartışıldı.
"Ünlü"lerin, kamuya mal olmuş kişilerin gizlice çekilmiş fotoğrafları uzun bir süredir hayatın parçası.
Çoğu kez tartışma, tepki ve öfkeye yol açsalar da, bu böyle.
Sabah, Türkiye'de fotoğrafı yayımlayan tek gazeteydi. Türkiye baskısında genel yayın yönetmeninin kararıyla ön sayfadan çıkarılıp iç sayfada verilen fotoğraf, Almanya baskısında ise ön sayfada yer aldı.
'Bu her yerde haberdir'
Okurlara yazı işlerinden bir iki görüş aktarmak istiyorum.
Emre Ergül: "Bir başbakanın çıplak görüntülenmesi her yerde haberdir. Kaldı ki, bu fotoğraf başbakanın özel mülküne girip haklarına tecavüz edilerek çekilmedi. Kamuya açık bir yerde, bir otelin havuzunda çekildi. Peki bir başbakanın kamusal alanda (böyle) soyunması normal midir?"
Balçiçek Pamir: "Gündeme aldığımızda yayına karşı çıkmamıştım. Ama sonradan düşününce fotoğrafı bantlayıp vermemiz daha doğru olacaktı diye düşünüyorum." Ve Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı' nın açıklaması: "Büyükelçiliğin hassasiyetini anlıyorum. Ama onların da bizim mesleğin hassasiyetlerini anlaması lazım. Bu dünyanın her yerinde haberdir. İngiltere'de, İtalya'da, Almanya'da... Her yerde. Soyunmuş yakalanan kişi Merkel değil de İngiltere Kraliçesi olsaydı acaba Alman gazeteleri bunu basmayacak mıydı? Hiç şüphem yok ki vereceklerdi. Bizde de Hürriyet gazetesi dönemin başbakanı Tansu Çiller'in havuzda güneşlenirken çekilmiş bazı fotoğraflarını basmıştı. Evet, dünyada bazı gazeteler bunu vermemeyi tercih edebilir, ama bizim tercihimiz vermek yönünde oldu.
Bir de şu var: Başbakan Merkel gibi yetkili pozisyondaki siyasi şahsiyetler kamusal alandaki hareketlerine, nerede nasıl davranacaklarına dikkat etmek zorundadır."