TBMM Genel Kurulu'nda devam eden görüşmelerde, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay konuşurken "Bu hükümet dünyanın en doğru işini bile yapsa bizim bu hükümeti alkışlayacak halimiz yok. Milletin bize verdiği görev bu kardeşim. Kaldı ki, bu hükümet çok da yanlış işler yapıyor" demiş.
Churchill'in çizgisi
Bu sözleri yorumlarken hemen "Böyle mantık olur mu" demeyelim. Muhalefetin rolü gerçekten Engin Altay'ın seslendirdiği gibidir. Çoğulcu ve özgürlükçü demokrasilerde iktidarın başarılarını alkışlamak muhalefetin görevi değildir. Ancak burada ince bir ayrıntı da var. İngiltere'nin siyasi tarihine damgasını vurmuş bir isim olan Winston Churchill, muhalefet lideri olarak izlediği siyaset çizgisini şöyle anlatmıştı:
- Yurtdışındayken ülkemin hükümetini asla eleştirmem. Ama İngiltere'ye döner dönmez muhalefet görevimi eksiksiz yaparım.
Kuşkulu temaslar
Bugünkü CHP'nin muhalefet görevini yerine getirirken izlediği yol, galiba Churchill'in izlediği yoldan farklı olduğu için yadırganıyor. Yoksa CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı hakkında kullandığı yakışıksız ifadeler sonuçta adli takibe konu oluyor. Ama başta Kılıçdaroğlu olmak üzere bazı CHP'li ve HDP'li siyasetçilerin, muhalefet etmeyi yurtdışı odaklara da taşımaları kabul edilemiyor. Bunların Brüksel'de veya Washington'da kimlere neler söyledikleri, sürekli kuşkulara sebep oluyor.
Edirne ve Enver...
Muhalefet etmekle ihanet etmek arasındaki çizginin aşılması, Türk demokrasisinin kronik hastalığı değil midir? Osmanlı'nın son dönemindeki "Edirne'ye Enver gireceğine Bulgar girsin" söylemi, Cumhuriyet'e de aktarılmamış mıdır? Yeniçerilerin kazan kaldırma geleneği İttihatçılık'ta darbecilik şeklinde devam etmiştir. Cumhuriyet demokrasisine dört defa ara veren darbeleri hatırlarken, bu darbelerin arkasındaki dış parmağı ve darbeye çanak tutan muhalefet anlayışını da unutmamamız gerekiyor.
Pensilvanya ve muhalefet
Son 15 Temmuz darbe girişiminin, ihanete varan bir anlayışın yansıması olduğu, yabancı ülkelere sığınan darbecilerle kanıtlanmadı mı? Ya da FETÖ'nün düzenlediği belgelerin ve kasetlerin muhalefet tarafından kullanılması da, ihanetle muhalefet etmek arasındaki ince çizginin aşıldığını kanıtlamaz mı? Bir başka deyişle Pensilvanya'daki sığınak, içerideki bazıları için "Sürgündeki muhalefet" anlamını taşımıyor mu?
2'nci Dünya Savaşı'nda Berlin radyosunda Hitler adına İngiltere'ye saldıran konuşmalar yapan İngiliz'e "Lord Havhav" denilirdi. Bu adam sonra yargılandı ve ihanet suçundan ötürü idam edildi.