Hem bu dünyadaki tek ülke değiliz, hem de Ortadoğu coğrafyasında yer almanın zorluklarını yaşamaktayız. Örneğin şu anda sade bizde değil İngiltere'de de 7 Mayıs'ta yapılacak genel seçime uzanan kampanya dönemi sert polemiklerle sürüyor. Örneğin dün Milano'nun Adliye Sarayı'ndaki bir davada taraflardan biri ateş açıp, duruşmanın yargıcını da öldürdü. Ve İtalyan medyasında da "Bütün önlemlere ve girişteki aramalara rağmen bu adam Milano Adliye Sarayı'na silahı nasıl soktu" tartışması yapılmakta. Sade bizde değil dünyanın çeşitli ülkelerindeki düşünce odakları da kendi tarihleri ile hesaplaşmayı denemekteler. Bu arada çarpıcı çelişkiler de yaşanmakta...
Wagner ve torunu
Mesela Şişli Belediyesi ile 500'üncü Yıl Vakfı ve Anadolu Kültür'ün birlikte düzenledikleri "Holokost'u Anma Konseri"nin 13 Nisan Pazartesi günü Zorlu Performans Sanatları Merkezi'nde gerçekleşeceği açıklandı. Bu etkinlikte müzik tarihçisi Dr. Gottfried Wagner'in gecenin onur konuğu olacağı da açıklandı. Bu kişi, besteci Richard Wagner'in torunu... Konserde Auschwitz Toplama Kampı'nda öldürülmüş Yahudi besteciler Pavel Haas, Viktor Ullmann, Gideon Klein ve Zikmund Schul'un kampta besteledikleri eserleri, piyanist Renan Koen ve Şef Erdem Nusret Karakaş yönetimindeki Nâzım Hikmet Akademi Korosu seslendirecekmiş.
Wagner'in anti-semitizmi
Müzik tarihine biraz ilgi duyanlar Richard Wagner'in, çağdaşı besteci Felix Mendelssohn Yahudi olduğu için, onun hakkında ne tür aşağılamalar seslendirdiğini ve Bavyera Kralı 2'nci Ludwig'e Mendelssohn'u kötüleyen ne tür mektuplar yazdığını bilir. O dönemi ele alan bilim adamlarına göre Wagner müzik tarihine anti-semitizmi sokan kişidir. İstanbul'a gelecek olan Gottfried Wagner'in babası Wolfgang Wagner de, Hitler rejimi ile yakınlığı ile bilinirmiş. Bu nedenle Gottfried Wagner ailesini reddetmiş, Richard Wagner'in anıldığı "Bayreuth Festivali"ni de yeren kitaplar yazmış... Almanya'yı terk edip İtalya'ya yerleşmiş.
Olayların derinliği
Yani sade uluslar değil bireyler de zaman zaman kendi geçmişleriyle yüzleşirler. Ama eğer dünyayı ve olayları sadece gazete haberlerinden izleyerek anlayabileceğinizi zannederseniz, anti-Semitik Richard Wagner'in torunu Gottfried Wagner'in Holokost kurbanları olan Yahudi bestecileri anmak için İstanbul'a gelmesine dayanan çarpıcı ayrıntıları bilemezsiniz. Olayı "Wagner'in torunu İstanbul'da" şeklinde görürsünüz.
Bu konuyu sosyal medyada dolaşan ve sadece gazete okuyarak hayatına yön veren bir kişinin mesajını aktararak noktalıyorum:
- İki hafta önce sigaranın insanı öldürdüğünü okudum. Sigarayı bıraktım. Sekiz gün önce alkolün insanı öldürdüğünü okudum. İçkiyi bıraktım. Dün seksin insanı öldürdüğünü okudum. Okumayı bıraktım.