Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Sana dün bir terastan baktım aziz İstanbul

Geçenlerde Tepebaşı'ndaki Marmara Pera Oteli'nin 18'inci katına çıkıp, "Mikla" da yemek yedik arkadaşlarla. Mehmet Gürs'ün mutfağı lezzetlerle doluydu. Hele otelin kış günü de ısıtılan terasından İstanbul'a bakmak yok muydu, anlatılması zor bir duygu yaratıyordu insanda. Hani Napolyon Mısır piramitlerinin önünde, kendisini dinleyen Fransız askerlerine "Tarih sizi gözetliyor" içerikli bir konuşma yapmış ya Nil kıyısındaki savaştan önce 21 Temmuz 1798'de... Mikla'nın terasından İstanbul'a bakarken gerçekten tarihin sizi gözetlediği duygusuna kapılıyorsunuz.
Işıklandırılmış tarihi yapılar, İstanbul'un binlerce yıllık serüvenini önünüze getiriyor.
Ben bu arada lokantanın adı olan "Mikla "ya takıldım. Acaba anlatıldığı gibi gerçekten Vikingler İstanbul'a "Mikla" mı derlermiş. Nordik dillerde mikla, büyük, görkemli anlamına geliyor.
Kentlerin ve ülkelerin isimlerine hep takılırım zaten.
Mesela biz Japonya deriz başkenti Tokyo olan o ülkeye. Oysa o ülkede yaşayan insanlar Japonya değil "Nippon" derler kendi memleketlerine. Başkentlerine de Tokyo yanında "Edo" da, "Yeddo" da diyebilirler.
Çin'in adının "Çin Hanedanı" ndan, Kore'nin ise "Kuryu Hanedanı" ndan geldiğini tarihe ilgi duyanlar bilir. Bir zamanlar bizim ülkemiz de bir ailenin adını (Osmanlı) taşımıyor muydu? Veya hâlâ Suudi Arabistan'ın adı, o ülkeye hükmeden Suud ailesinin de adı değil mi? Atatürk Cumhuriyet'i kurmasaydı ve kendi hanedanını kendisinden başlatsaydı acaba Türkiye'nin adı "Kemaliye" mi olurdu? Neden biz Finlandiya deriz de, Finliler kendi ülkelerine "Suomi" derler acaba? Fatih Sultan Mehmet zamanında Osmanlı egemenliğine giren "Buğdan" ın şimdi "Moldova " olmasını anlayan beri gelsin mesela.
Hindistan politikasına ilgi duyanlar, bu ülkede yakın zaman kadar iktidar olan "Bharatiya Janata Party" nin Türkçe adının "Hindistan Halk Partisi" olduğunu da bilir. Yani bu büyük ülkenin adı "Baharat" tan türeyen "Bharatiya" dır da... Oysa biz Hindistan'ın "Hindi" den (Veya Hindi'nin Hindistan'dan) türediğini düşünürüz hep.
Koca bir ülkeye bir sömürgecinin adı verilmemiş miydi Cecil Rhodes'un adı "Rodezya" ya verilerek. Şimdi bu ülke Zimbabwe. Ama hâlâ Bolivya denilince akla Latin Amerika'nın bağımsızlık savaşçısı Simon Bolivar geliyor.
Eskiler Serendip derlerdi, sonra Seylan oldu, şimdi de Sri Lanka o ada devlet.
Osmanlılar Hollanda'ya Felemenk demezler miydi? Habsburg hanedanı yüzünden, hangi ülkeyle savaşsalar hepsi de Felemenk olmaz mıydı? Ya St. Petersburg'un, Leningrad oluşuna ve yeniden St. Petersburg adına geri dönüşüne ne demeli? Bunun gibi Bombay "Mumbai", Pekin de "Beijing " olmadı mı? Neyse... Ben Mikla'nın terasından İstanbul'a bakarken ne Konstantinopolis'i, ne Nuova Roma'yı, ne Dersaadet'i düşündüm. Çünkü İstanbul'a bakıyordum bir başka tepeden o gece.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA