Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAVAŞ AY

Bir daha dünyaya gelsem yine yazar olurum

"İlk gelişinde yazar (!)oldun da ne oldu?" demeyin hemen. Demeyin çünkü bu laf benim lafım değil. Bir ustanın, hatta bir üstadın sözü bu. Haldun Taner zamanında söylemiş, iyi de etmiş.

Ölürse can ölür
TÜYAP Kitap Fuarı'nda doğumunun 90'ıncı yılı mini etkinliklerle, panellerle kutlandı Haldun hocanın. Şu an hayatta olmaması, aramızdan yitip gitmiş olması sevenlerini hiiiç etkilememişti çünkü. Zaten kendisi de böyle bakardı ölme kalma meslesine. Bir kitabının adını; "Ölürse ten ölür, canlar ölesi değil" koymuştu.

Soğukluk olmaz
Onunla Milliyet yıllarımda kapı yoldaşı olarak çalışmanın gönencini hep taşıdım. Çelebi, dost, sıcacık bir adamdı. Tevazuun doruklarında gezer, herkesle herkes gibi olur, kibir yapmaz, soğukluk sokmazdı araya.

Yazar olurum
O devirlerde ayrılmaz üçlü oluştırduğumuz 3 muhabir, Erhan Akyıldız, Namık Koçak ve ben çat kapı odasına gider, saatlerce konuşur, dertleşir feyz alır gelirdik Haldun abiden. "Yeniden doğsa yine yazar olacağı" hissedişinin liflerini zaten sözcüklerle dokurdu konuşurken.
Mesela; "Yazarlık yapmanın bir meslek olmanın ötesinde bir yaşam biçimi ve tercih." olduğunu söyler, şöyle açardı bu lafın içini; "Çok iyi yetiştirdi beni ailem. Çok para kazanacak, çok iyi sayılacak konumlara gelebilecek yapıdaydım. Ama paranın getireceği mutluluğu isteyerek teptim.

Seyirci kalmak
Kendi mesleğimin, yazarlığın bütün mesleklerden daha büyük bir nimet olduğunun bilincindeyim.
Dünya sahnesinde aktör olmaktan çok seyirci olmayı yeğledim ve böyle bir seyirciliğin insana daha büyük bir üstünlük sağladığı kuruntusundayım."

Hediyesi ne?
Onu yakından tanıyan. Hani elinde yetişti desek haksız sayılmayacağımız bir başka büyük ustanın, Zeki Alasya'nın kitap fuarında onun için söyledikleri de çok çok hoş şeyler. Bir iki satır alıntı yapayım, büyük üstada doğum günü hediyesi yerine geçsin.

Gerçek bir çocuk
Alasya diyordu ki; "Taner ile ilk kez 1961 yılında tanıştım. Sonra 'Vatan Kurtaran Şaban' adlı oyunla Devekuşu Kabere'nin kuruluşunu gerçekleştirdik. Taner gerçek bir çocuktu. Oyunları da bu çocuksu tavrının sonucunda ortaya çıktı.
Haldun Taner ile pek çok oyun sahneledik. Onun yanında ikinci bir fakülte eğitimi aldık.''

Metin Akpınar'ın gözüyle
Devekuşu Kabare'nin diğer kurucusu ve yine dev oyunculardan Metin Akpınar'ın da çok güzel sözleri var Haldun hocası için.
Akpınar da diyor ki; "1964 yılında onun en keyifli oyunlarından olan 'Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım' adlı eseriyle profesyonel oldum. Duayenimiz Muhsin Ertuğrul, Haldun Taner için; 'Türk Tiyatrosu'nun başı ne zaman sıkışsa, tık nefes olsa, Haldun ona hep oksijen yetiştirir' derdi."

Yalan mı?
Geleneksel Türk tiyatrosu ile çağdaş tiyatroyu birleştirmeye çalışıyordu. Ooof of! Haldun hocamızın ardından içimiz hala sızlıyor elbette ama; "öldükten sonra iyi bir nam bırakmak, belki hiç ölmemekten evladır" sözü de ne doğru sözmüş diyor insan. Di mi?..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA