Şair Erdal Alova'nın mahya üzerine yazdığı o güzelim dizelerle başlayalım. Şiirin adı "Gökyazı"
"Beyazıt Kulesi'nden
Galata Kulesi'ne
İki tel çektim saçından
Bütün gece yanıp durdu
Biz " Kandiller yandı! " diyerek eve koşan.. İftar vaktini gürleyen topla birlikte eve, mahalleliye bildiren kuşaktanız. O zamanlar kent böylesi ışıltılı, böylesi renk cümbüşü değildi ve bazı camilerin minareleri arasına kurulan ışıklı yazılar sihirli gelirdi bize. Çoğumuz ilk mektep ilk sınıfında okuma yazmayı sökmek için mahyalardan az yararlanmadık.
Hayat ya da aylık
Ne demektir mahya bileniniz var mı? Hemen söyleyeyim. Mahya Arapça' da Hayat demektir . Ama " aylık " anlamına da kullanılıyor. Kuran-ı Kerim'de iki yerde geçiyor ama konumuz o değil.
Oruç tut sıhhat bul
Ampulün icadından önce de yazılırmış o yazılar. Nasıl mı? Kandillerle. Zaten işin en zor kısmı da o devirlerde tatbik edilenmiş. Daha sonra ampuller girmiş devreye. Özlü sözler güzel sözler yanar parlarmış o devirlerde de. Galata'dan Eminönü'ne baksanız görürmüşsünüz " Şefaat Ya Resulallah " ya da "Hoş geldin on bir ayın sultanı" gibi sözleri.
Canın sağ olsun
Sunay Akın kardeşim "Mahya Işıkları" diye bir program yapıyormuş Star'a. Öyle merak ediyorum ki. Çünkü ' Mafya Babaları'na nazire Mahya Babaları yazısını unutamıyorum onun. Açtım izin istedim. "O satırların bir kısmı benim köşeye konuk olur mu bugünlük" dedim. Severek, sevinerek " Canın sağ olsun. Yazılarım kamuya açıktır " dedi. Aşağıya buyur ettim ben de. Okuyun çoook keyifli.