Bu yazımda şiddete uğrayan bir okurumun yönelttiği soruya yanıt vereceğim. Soru şöyle; "Aile birleşimi yoluyla evlenerek Almanya'ya geldim.
Altı yıldır evliyim ve iki çocuğum var. Güzel ümitlerle ve severek evlenip Almanya'ya geldim ama ne yazık ki Almanya'ya geldiğim ilk günden beri tüm hayallerim yıkıldı.
Her şey kabusa dönüştü. Eşimin büyük maddi sıkıntıları ve epey borcunun olduğunu öğrendim.
Çalışıyordu ama ne yazık ki aldığı maaş icra yolu ile borçlarına kesildi. Sonra kişisel iflas verdi ama değişen fazla bir şey olmadı. Maaşının belirli bir kısmı yine kesildi. Kumar otomatı bağımlısı olduğu için elimize kalan o iki kuruş da gidiyordu. Bu sıkıntılar nedeniyle eşim çok agresifleşti. Para bittikçe bizlere saldırıyordu.
Son iki senede bana aşırı şiddet uygulamaya başladı. Tedaviyi ise kabul etmedi.
Son şiddeti öldürmeye teşebbüs boyutuna vardı. Boğazımı sıkarak öldürmek istedi.
Bayılmak üzereyken dört yaşındaki çocuğumun ağlayarak gelmesi beni kurtardı.
Babasını ısırdı. Şaşkına dönen eşim şaşkınlıkla beni bıraktı. Öfkesini alamadığı için mutfaktan bıçak almaya kalktı. O esnada çocuklarımı alıp yatak odasına kendimi kilitledim. Bağırmamdan komşular polis çağırmış. Polis boynumdaki kızarıklığı gördü, bağrışları duydu ve onu evden uzaklaştırdı. Şu an nerde olduğunu bilmiyorum. Çocuklarımla can güvenliğim yok. Bir an önce boşanmak istiyorum.
Arkadaşlar bir yıl beklemem gerektiğini söylediler. Eşim Alman vatandaşı.
Çocuklar da babalarından korkuyor.
Babalarının çocukları görmesini istemiyorum.
Bu mümkün mü?" Bir yıl sartı kalkabiliyor Öncelikle çok büyük geçmiş olsun.
Belki de çocuğunuz yetişmeseydi daha vahim bir sonuç ortaya çıkabilirdi. Evet, normal şartlarda Alman yasasına gör bir yıllık ayrı kalma şartı var. Ancak bir yıldan sonra boşanma gerçekleşebilir.
Eğer istisnai durumlar söz konusuysa bu bir yıllık ayrılık süresi olmadan da boşanma gerçekleşebiliyor (Haertefallscheidung).
Bunun için de gerçekten istisnai durumların var olması gerekir. Örneğin şiddeti bu kapsama giriyor. Tabi şiddetin boyutu vahim olması gerekir. Çoğu mahkeme ve hâkim bu tür boşanmalarda ne yazık ki çekimser davranıyor. Özellikle çocuk olduğu zaman bir yıl beklemelerini öngörerek boşanma dilekçesini reddediyor. Sizde boyut öldürmeye teşebbüsse kadar gitmiş. Eğer son iki yılda sürekli şiddet olduğunu ve sonunda da böyle bir olayın gerçekleştiğini ispatlarsanız, tahammülü zor bir durum olduğunu göstermiş olur ve boşanmayı gerçekleştirebilirsiniz. Bir avukata başvurup değerlendirmesi isteyin ve değerlendirmeden sonra tavsiye ederse deneyebilirsiniz.
Çocukları görmesi kısıtlanabilir Normal şartlarda babanın çocuklarını her şartta görme hakkı var. Ne kadar kötü olursa olsun hatta velayet sahibi bile olmasa görme hakkı mevcut. Ancak hangi şartlarda görebileceği konusunda kısıtlamalar getirilir. Örneğin babaya güvenmiyorsanız ve endişeleriniz varsa bunları sunarsınız, Gençlik Dairesi (Jugendamt) olayı değerlendirir ve vahim durumlara belki de 'görmesi sakıncalı' der. Gençlik Dairesi'nden bir görevlenin denetimi altında görmeler kısıtlı olarak gerçekleşebilir.
Babanın çocukları yalnız görüp göremeyeceği de tespit edilir. Çocukların refahını (Kindeswohlgefaehrdung) tehlikeye düşürecek durum tespit edilirse görüşmesi engellenebilir. Baba olduğu için çok vahim bir sebep yoksa kısıtlı da olsa çocukları görme hakkı vardır.
İyi haftalar dilerim...