Emel K. adlı okurum aldığı yüzde 90 engelli raporuna rağmen günde 6 saat çalışabileceği yönünde mektup almış. Konuyla ilgili sorusu şöyle; "35 yıldır Almanya'da yaşıyor ve çalışıyorum. Artık sağlığım el vermediği için bir yıldır raporluyum ve ciddi rahatsızlıklar geçirdim.
Ne zaman çalışabileceğim de henüz belli değil.
Şu an yüzde 90 engellilik belgem var. Bu belgeyi alır almaz malulen emeklilik için başvuruda bulundum.
Fakat başvurumu kabul etmediler.
'Günde 6 saat çalışabilir' deyip tedavimin 6 ay içinde son bulabileceğini öngördüler. Karar elime yeni geçti ve ben ne yapabileceğimi bilmiyorum.
Arkadaşım yüzde 50 engelli raporu ile emekli oldu. Bende durum ne olur?." 'Çalısamaz' olmak gerekiyor Emel hanım öncelikle geçmiş olsun dileklerimi sunmak istiyorum. Umarım yakın zamanda sağlığınıza kavuşursunuz.
Değinmiş olduğunuz konu gerçekten birçok kişinin hala aklını karıştırıyor.
Arkadaşınız ile kıyas yapıyorsunuz ama bu konularda kıyas mümkün değil.
Çünkü önemli olan sağlık sorununun ne olduğudur. Herkesin farklı şekilde sağlık sorunu olabiliyor ve birbirine benzemiyor.
Sizin konunuz engellilik belgesi ve malulen emeklilik. 'Yüzde 90 engellilik raporum var' diyorsunuz ve bundan dolayı da otomatikman malulen emekli olmak durumunda olduğunuzu düşünüyorsunuz.
Ne yazık ki sizin gibi çok kişi bu yanılgıya düşüyor. Sizin yüzde 90 engelli olmuş olmanız aynı zamanda malulen emekliliğin kapılarını açmış anlamına gelmiyor. Engellilik belgesi için aranan şartlar ile malulen emeklilik şartları birbirinden çok farklı. Hatta yüzde 100 engellilik raporunuz olsa bile malulen emekli olmayabilirsiniz.
Engellilik raporu sizin gündelik hayatta ne kadar engelli yaşadığınız anlamına geliyor. Bu 'çalışamaz' anlamını taşımıyor. Malulen emeklikte aranan şart sizin çalışamıyor durumda olmanız. Engelli olup 'Çalışabilir' durumda olma olasılığı da var. Anlaşıldığı kadarıyla gündelik hayatınızı sürdürmekte yüzde 90 engelli sayılıyorsunuz ama çalışabilir durumda görünüyorsunuz. Daha doğrusu tedavinizin başarılı sonuçlanacağı varsayılmış.
Yakın sürede iyileşebileceğiniz üzerinden hareket ediliyor.
Itiraz edebilirsiniz Karara bir ay içinde itiraz edip tekrar incelenmesini isteyin. Bilirkişi raporu alınmasını talep edebilirsiniz. İlk itiraz pek bir şey getirmese bile, olumsuz karardan sonra mahkemeye başvurup bağımsız bir bilirkişiyi talep edin. O sizin durumunuzu tekrar gözden geçirir ve çalışıp çalışamayacağınızı irdeler. Ama bunun için mutlaka bir avukata başvurmanızı tavsiye ederim.
İyi günler dileklerimle...