Bu yazımda S.K. adlı okurumun mahkemeye tanık olarak çağırılması konusunu ele alacağım.
Gelen soru şöyle: "Eşimden iki yıl önce ayrıldım. İki çocuğumuz var. Geçtiğimiz günlerde polisten bir bildiri geldi ve eşime karşı yürütülen bir ceza davasına tanık olarak çağırıyorlar.
Bu olay geçmişle alakalı bir durum ve ben ifade vermek istemiyorum.
Çocuklarımın babası olduğu için hapse girmesini de istemem. Söz konusu davadan dolayı hapse gireceğini sanmıyorum ama farklı da sonuç çıkabilir.
Şahitlik yapmaya mecbur muyum ve konuşmama hakkımı kullanabilir miyim? Eşim bu sebepten dolayı işini de kaybedebilir ve nafaka ödeyemez.
Eğer işini kaybederse çocukların nafakasını talep edebileceğim bir yer var mı? Çocuklarım 11 ve 13 yaşında.
Sanırım sadece 12 yaşına kadar devlet nafaka veriyormuş." Ifade vermeyebilirsiniz Yönelttiğiniz soru için teşekkür ederim.
Öncelikle belirmek isterim ki eşinizden boşanmış olsanız bile önceden gelen bağdan dolayı yani eski eşiniz olduğundan dolayı hâlâ onunla alakalı durumlarda ifade vermeme hakkınız var.
Bir bağ olmasa bile, kişi vereceği ifade ile kendini de suçlu durumuna düşürecek olursa, ifade vermeme özgürlüğü var. Polise gidip eski eşiniz olduğu için ifade vermeme hakkınızı kullandığınızı bildirebilirsiniz. Zaten onların da sizi ifadeye başlamadan bilgilendirmesi gerekir.
Eğer eşinizden nafaka kesilirse 'Unterhalsvorschusskasse'ye gidip nafakayı talep edebilirsiniz. Önceden yaş sınırı 12'ydi şimdi ise 18'e çıkarıldı.
Evlenmediğiniz sürece çocuklara 18 yaşına kadar bahsettiğim kurumdan nafaka temin edebilirsiniz.
Tabii ki çocuklar daha önce meslek eğitimine başlarsa nafaka kesilebilir.
Burada alacağınız nafaka miktarı elbette eşinizden alacağınız nafaka miktarından daha düşüktür.
Aldığınız çocuk parasının tümünü çekiyorlar, eşinizden aldığınız nafakayı hesaplarken çocuk parasının yarısını sadece düşüyorlar. Ayrıcı sadece asgari nafakadan yola çıkarak hesaplar yapılıyor.