Küçük bir bahçesi ve mütevazı garajı olan iki katlı bir ev... Her sabah önce banyonun ışığı yanıyor. Sonra duş sesi yükseliyor. Saç kurutma makinesi çalışıyor. Tıraş olunuyor. Ardından kahvaltı faslı başlıyor. Buzdolabı açılıp kapanıyor, ocak yakılıyor. Bu arada sabah haberleri için kumandaya basılıyor. Biraz boş geçirilen vakitten sonra çamaşır, ütü, süpürge gibi angaryalara vakit geliyor. Akşamüzeri odaların ışıkları yanmaya başlıyor. Evdeki bütün teknolojik aletler uyku saatine kadar bir bir açılıp kapatılıyor. ABD'nin Tennessee eyaletinde bulunan Campbell Creek kasabasındaki bir ev burası. Dışarıdan bakıldığında tipik bir aile ortamı gibi. Ama gerçek hiç de öyle değil. Beş yıl boyunca robotlar yaşadı bu evde çünkü. İnsan gibi hareket etmeye programlanmış robotlar. 2009'da taşındılar. Geçtiğimiz ekim ayında boşalttılar evi. Dahil oldukları proje tamamlanınca artık onlara ihtiyaç kalmadı.
NEFES VE TERLEME EKLENDİ
Tennessee Vadisi İdaresi (TVA), Elektrik Gücü Araştırma Enstitüsü (EPRI) ve Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı'na (ORNL) ait projenin amacı, evlerde enerji verimliliğini maksimuma çıkartmak. Bilim insanları bu kapsamda, üç özel ev üretti. Birinci eve; Klasik ismini verdiler. Tipik bir Amerikan ailesinin sahip olduğu ev gibi tasarlandı. Yani evin ne dış yapısında ne de iç mimarisinde elektrik tasarrufu sağlayacak hiçbir materyal kullanılmadı. İkinci eve; Güçlendirilmiş denildi. Bu ev de sıradan bir mimari ile inşa edildi. Ancak içerisine enerji tasarrufu sağlayacak bir takım önlemler eklendi. Üçüncü eve; Yüksek Performans ismini koydu uzmanlar. Bu evin hem dışı hem de içi, enerji tüketimini en aza indirmek için son teknoloji ile donatıldı. Uzmanlar beş yıllık çalışmalarını çok ince hesaplara göre belirledi. Dolayısıyla evlerde insanların yaşaması halinde ortaya çeşitli sorunların çıkacağı düşünüldü. Deney olacak ailelerin belirlenen programlara uymama ihtimalleri çok yüksek olduğu için üç eve de özel üretim robotlar yerleştirildi. Ancak bir süre sonra nem krizi baş gösterdi. Robotlar verilen her komutu yerine getiriyordu, ama nefes almıyor ve terlemiyorlardı. Bu da evin ısı durumuna etki yapıyordu. Uzmanlar hemen İnsan Bedeni Emülasyon Sistemi'ni devreye soktu. Sistem sayesinde ortalama bir Amerikan ailesinin ürettiği ısı ve nem evlere verilmeye başlandı.
EVLER SATIŞA ÇIKARILDI
Araştırmanın ilk sonuçları açıklandı. Birinci evin yıllık enerji masrafı bin 868 dolar geldi. İkinci ev yüzde 36 tasarruf yaparak bir yıllık enerji masraflarını bin 189 dolarda tuttu. Üçüncü ev, enerjiye günde 1 dolardan bile az harcayarak bir yılda 320 dolarlık bir fatura çıkardı. Beklendiği gibi bir sürpriz olmadı. Uzmanlar şimdilerde araştırma sonuçlarını daha kapsamlı inceliyor. İlerleyen günlerde ev sahiplerine maksimum düzeyde enerji tasarrufunu nasıl sağlayacaklarına dair bilgiler gönderilecek. Dünya nüfusunun 2050'de 10 milyarı geçeceğini ve enerji kaynaklarının hızla tükendiğini hatırlatan uzmanlar, çalışmalarının ayrıca inşaat piyasasına da büyük yenilikler getireceğini söylüyor. Robotların insan gibi yaşadığı üç ev ise satışa çıkarıldı. Bu evleri alacak kişiler için "robot perilerin dolaşacağı evde yaşamak ayrı bir tecrübe olacak" yorumları yapılıyor.