Suriye'de dünyanın gözünün önünde bir rejimin uyguladığı katliam, sayısı binleri geçen ölü ve onun doğurduğu türbülans sonucu ortaya çıkan terör ve kaosun tüm dünyayı nasıl etkilediği ortada. Maalesef uluslararası toplumun nasıl bir riya içinde olduğu, dünyada ahlak ve vicdan değil, tamamen bir güç mücadelesi yaşandığını tek başına kanıtladı Suriye örneği. Bu günkü noktaya Rusya ve İran'ın Esad'a açık, Batı'nın ise dolaylı desteği ile gelindi ve IŞİD gibi büyük bir belaya karşı şimdi de Esad panzehir gibi ortaya sürülmeye çalışılıyor.
Ancak bu aşamada önemli olan bir an önce ortaya çıkan vahşeti durdurup orta vadede yeni bir sistemi hedeflemek gibi görünüyor. Tabii bu tablonun ortaya çıkmasında Rusya Devlet Başkanı Putin'in rolü büyük. Putin son olarak açıkça, Esad'ın yanında yer aldığını açıkladı. CBS televizyonunda ünlü televizyoncu Charlie Rose'un sorularını yanıtlayan Putin, Suriye'de terörizmle mücadelenin tek yolunun Esad'a yardım etmekten geçtiğini söyledi.
Rusya bir yandan ABD'yi Suriye'deki askeri varlığını artırmakla suçlarken diğer yandan kendi Suriye'de büyük bir miktarda silah ve mühimmat yığınağı yapıyor. Amerikalı yetkililere göre Uralvagonzavod şirketinin ürettiği ve 1993'ten beri kullanılan tankları Moskova Lazkiye yakınlarına sevk etti. Ayrıca Putin Esad'ın ordusuna 'kasırga' lakaplı ağır çok namlulu roket atar tipindeki Smerch silahları da gönderdi. Bunun yanında savaş uçakları ve insansız hava araçları da Suriye'ye giden mühimmat arasında. Kısacası Esad için savaşan ordu Rusya tarafından donatılmış durumda.
Wall Street, geçen hafta Rusya ve İran'ın Esad'ın kıyılarda etkisini artırması için işbirliğini artırdığına yönelik bir haber yayınladı. Gazeteye göre Devrim Muhafızları ve Hizbullah da Lazkiye civarında konuşlanıyor.
Böyle bir manzara Esad'ı orta vadede devre dışı bırakma hedefi koyan ABD'nin politikalarını da zorluyor. Washington da Esad konusunda yumuşama sinyalleri veriyor. Bunun bir örneği ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Esad'ın Suriye'de yeni bir hükümet kurulana kadar görevde kalabileceğini söylemiş olması.
Bayram namazı çıkışı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Geçiş sürecinde belki Esad ile gidilme gibi bir şey olabilir' cümlesini bütün bu gelişmelerle birlikte değerlendirmek gerek. Esad Rusya'yı arkasına alarak Akdeniz'e çıkışı olan Lazkiye ve civarını başta olmak üzere Suriye'deki kontrolünü artırmak istiyor. Putin Suriye üzerinden Akdeniz'e çıkmak için ciddi bir askeri gücü Suriye'ye sevk etmiş durumda ve bu güç IŞİD'le savaşıyor. Dolayısıyla uluslararası koalisyonun hedefleri ile paralellik içinde. Suriye'de kısa vadeli hedef Batı için büyük tehdit olan IŞİD ile mücadele ve Suriye'de mevcut durumun düzelmesi zira bu durum mülteciler üzerinden bütün Batı'yı tehdit ediyor. Ve maalesef bu tablo Esad'ın pozisyonunu güçlendiriyor.