7 Haziran'dan beri bir hükümet kurma arayışı içinde olan Türk siyasetinde kritik bir dönemece girildi. AKP-CHP arasında yapılan koalisyon görüşmelerinden bir sonuç alınıp alınmayacağı bu gün belli olacak ancak şimdiden bu olasılık zayıf görünüyor. Böyle bir koalisyon 'büyük uzlaşma' yaratır, kutuplaşmayı azaltır gibi tezlerle ben de dâhil birçok kişi bu olasılığı destekledik. Ancak şunu görmek gerekir ki tabanlar hiç istekli değil, siyaset yapma tarzları taban tabana zıt ve çok fazla anlaşmazlık alanı mevcut. Üstelik Ak Parti tek bir konuda dahi anlaşmazlık kalırsa koalisyon yürümez tavrındayken CHP hala özellikle PKK'nın yeniden saldırılara başladığı süreçte suçlayıcı bir dille cumhurbaşkanına ve hükümete yüklenmeye devam ediyor.
Peki, Ak Parti-CHP seçeneğinin gerçekleşmemesi demek bütün koalisyon seçeneklerinin bittiği anlamına mı geliyor? Bence hayır. Burada kilit parti MHP. MHP bu güne kadar sanki Ak Parti ile koalisyona asla istekli değilmiş, muhalefette olmayı arzu ediyormuş gibi bir siyaset izledi. Bu siyasette 'terörün yanında duranların karşısındaki parti' imajını kuvvetlendirmek kaygısı vardı ve bu hedef esas olarak CHP'yi hedef alıyordu.
Ancak MHP oyununu Ak Parti-CHO koalisyonu olasılığının tüketilmesi üzerine kurdu. Bu seçenek masadan kalkınca adeta 'mecburen, iş başa düştü' havasında Ak parti ile bir hükümet kurma mesajları verebilir. O nedenle ben hala seçim kadar bir koalisyon kurma seçeneğinin kuvvetli olduğunu düşünüyorum. Ancak bu seçenek hiç de iç açıcı değil. Ak Parti'nin dikkat etmesi gerek zira MHP ile kurulacak bir ortaklık Ak Parti'nin bunca siyasi risk alarak yürüttüğü çözüm sürecini geri döndürülmesi çok zor şekilde zorlayacak ve Kürtler'in oylarının HDP'de kemikleşmesini sağlayacaktır. Bunca yol gidilmişken bu yoldan geri adım atılmasının kapısını açacaktır. Üstelik Ortadoğu'daki korkutucu durumu unutmamak gerek. Yanı başımızda IŞİD ve PYD oluşumları var ve 'Kürtler'i dışlayan bir hükümet' algısı Türkiyeli Kürtler'i manen daha fazla Irak ve Suriye'deki oluşuma yaklaştıracaktır.
Öte yandan yeniden seçim kararı da çok riskli zira genellikle isabetli araştırmalar yapan Konda Genel Müdürü Bekir Ağırdır'ın işaret ettiği son çalışmalara göre HDP hala barajın üzerinde ve Ak Parti'deki puan artışının tek başına hükümet kurmaya yeniden müsaade etmeme olasılığı hala fazla. Dolayısıyla Türkiye siyaseti aslında çok sıkıntılı bir noktada duruyor. Her ne kadar zor görünüyor olsa da tabanları ikna edip Ak Parti-CHP seçeneğine net ilkeler çerçevesinde asılmak en akıllıca seçenek gibi görünüyor…