Mustafa Taha Dağlı

Mustafa Taha Dağlı

27 Şubat 2013, Çarşamba

İntifada başlar mı?

Batı Şeria, 2005'ten bu yana en hareketli günlerini geçiriyor. İsrail, yerleşim inşaatları ve cezaevlerindeki insanlık dışı uygulamalarla Filistinlilerin sabrını ölçüyor, intifadaya davetiye çıkarıyor.

Birinci intifada 1987-1993 arasındaydı. İkincisi ise 2000'de Ariel Şaron'un Mescid-i Aksa'ya girmesiyle başlamış, Arafat'ın ölümünün ardından Abbas-İsrail ateşkesiyle sona ermişti.

İsrail, 2005'ten bu yana saldırılarını Batı Şeria'da değil Gazze'ye yoğunlaştırdı. Gazze Şeridi defalarca bombardımana tutuldu. Bu süre içerisinde Batı Şeria, Gazze'ye oranla daha sakin günler geçirdi. Tabi 8 yılda Batı Şeria'da da çok Filistinli kanı döküldü. Ancak İsrail saldırıları lokal gösterilerde kalabalıkların üzerine açılan ateşle, zaman zaman yapılan ev baskınlarıyla sınırlı kaldı.

Yeni süreçte milat, 29 Kasım 2012 oldu. O tarihte Filistin, BM'de gözlemci devlet statüsüne kavuştu. Bir gün sonrasında İsrail, Batı Şeria'yı ortadan ikiye bölen yerleşim birimi inşaatı kararı aldı. Hemen ertesinde Filistin'in gelir kaynaklarına el konuldu. Mayıs ayında cezaevlerindeki esirlere verilen sözler tutulmadı, açlık grevleri yeniden başladı. Filistinli esir Arafat Ceradat'ın cezaevinde işkenceyle öldürülmesi bardağı taşıran son damla oldu.

Son 2 aydır Batı Şeria'da her gün gösteri oluyor ve bu eylemler, İsrail askerleri tarafından silahla bastırılıyor. Sadece Batı Şeria değil İsrail bu süreçte defalarca Mescid-i Aksa'yı da hedef aldı. İşgal altındaki Kudüs'te bulunan Müslümanların ilk kıblesi geçtiğimiz Cumartesi günü savaş alanına çevrildi.

GAZZE'DE İNTİFADA SESLERİ
Gazze Şeridindeki Hamas yönetimi gelişmeler üzerine intifada çağrısı yaptı. Hamas, İsrail askerlerini kaçırıp, 3. İntifadanın başlatılmasını önerdi.

ABBAS TEMKİNLİ
3. intifada seslerine Batı Şeria'daki El Fetih yönetiminden karşıt bir açıklama geldi. Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, bu aşamada intifadanın Filistin yönetimine hiçbir şey kazandırmayacağını söyledi. Abbas, "İsrail kaos ortamı hazırlıyor ancak biz gençlerimizin ölmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

İSRAİL İNTİFADAYA HAZIR
İsrail bundan 2 ay önce iç istihbarat servisi Şin Bet aracılığıyla 3. İntifada raporu hazırladı. Yerleşim birimi inşaatları, açlık grevi protestoları, Kudüs'teki işgal planına tepkiler derken, İsrail 3. İntifadanın başlayabileceğini hesap etti ona göre askeri hazırlıklarını tamamladı. Şu an İsrail çok net bir şekilde "intifadaya hazırız" mesajı veriyor.

İNTİFADA BAŞLARSA NELER OLUR?
İkinci intifada döneminde Gazze Şeridi bugünkü gibi abluka altında değildi. Gazze'de Yahudi yerleşim birimleri vardı ve İsrail savaş uçakları diledikleri gibi Gazze'yi bombalayamıyorlardı.

Batı Şeria'da ise bugünkü utanç duvarı gibi İsrail'in güvenliğini sağlayacak keskin bir önlem yoktu. Bu nedenle hem El Fetih hem Hamas hem de İslami Cihat üyeleri, İsrail kentlerine girip, eylem yapabiliyorlardı.

Ancak bugün durum farklı. Gazze abluka altında. Batı Şeria'dan İsrail kentlerine giriş yok. Yani Filistinli örgütler nasıl eylem yaparak, İsrail'e direnecekler? Ellerindeki imkanlar 2. İntifada dönemine göre kısıtlı daha doğrusu İsrail'in güvenlik önlemleri o günden bugüne kat ve kat arttı.

Bu aşamada Filistinlilerin elini güçlendiren faktörler de var. Örnek olarak Hamas'ın füzeleri. Dün 15-20 km menzilli füzeler varken bugün Hamas Gazze'den ateşlediği roketleri Tel Aviv'e hatta Kudüs'e gönderebiliyor ve İsrailliler üzerinde çok ciddi bir tehdit oluşturabiliyor.

SON DAKİKA