Dün bizim gazeteyi açtım ki ne göreyim: 29 kupon toplayan her okurumuza verilecek dört parça Ramazan Seti içinde, Martin Lings'in yazdığı Hz. Muhammed'in Hayatı isimli kitap da var.
Arkadaşlarımız gayet yerinde bir seçim yapmış. Çünkü bu eser İslam âleminde çok sevilir. Nereden mi biliyorum? Sadece bir örnek vereyim: Kitabın bende 2014 baskısı var. Ve bu kaçıncı baskı biliyor musunuz? 201'inci!
Kitabın özelliklerine gelince:
İlki kullandığı kaynaklarla ilgili: Martin Lings eserini yazarken eldeki en eski belgelerden yararlanmış.
İkincisi yaklaşımı... 1930'ların sonunda Müslüman olan Martin Lings, bu eserini 1983'te yayınladı. Bir Müslüman olarak elbette inançlı, saygılı, sempati ve empati dolu bir dil kullanıyor kitapta.
Ancak benzerlerini çokça gördüğümüz, gerçeklerden kopuk, abartılı bir Hz. Muhammed güzellemesi değil bu kitap. Onu sadece Allah'ın elçisi ve İslam'ın kurucusu olarak değil, aynı zamanda bir "fani" olarak da ele alıyor ki zaten Hz. Muhammed de bu özelliğini defalarca vurgulamıştır. (Aşağıdaki yazıda bir örneğini verdim.)
Üçüncüsü üslubu... Kendine has üslubu nedeniyle kitaba hemen nüfuz edilmiyor. Derken okuru içine çekmeye başlıyor. Ve mesela yüzüncü sayfaya nasıl geldiğinizi anlamıyorsunuz bile...
12 Mayıs 2005'te hayata veda eden Martin Lings, 1909'da İngiltere'nin Lancashire kentinde doğdu. Oxford Üniversitesi'nde İngiliz Dili ve Edebiyatı okudu.
Avrupa üniversitelerinde Orta Çağ İngilizcesi üzerine dersler verdi. Yıllar sonra kaleme alacağı, önsözü Prens Charles tarafından yazılacak olan Shakespeare'in Kutsal Sanatı isimli kitabı, büyük beğeni toplayacaktır. (Türkçeye de çevrildi.)
Önceleri Protestan'dı. Daha sonra Tanrı-tanımaz oldu. 1930'larda Kahire'ye gitti. Arapça öğrendi. Müslüman olup Ebu Bekir Siraceddin adını aldı.
1944'te Leslie Smalley ile evlendi. British Museum ve British Library'de doğu kaynaklı kitaplar ve belgeler uzmanı olarak çalıştı.
Lings ayrıca tasavvuf düşüncesine önemli katkılarda bulunmuştur ki bu boyutu ayrıca ele almak gerekir.
Bu kitabı çok seveceksiniz.