Hani "Sanat, sanat için mi, toplum için mi" diye bir eski tartışma vardır. Ben de "Sanat, şirket içindir" şeklinde bir laf ortaya atmıştım yıllar önce.
Artık sadece bankalar ya da devasa holdingler değil, her sektörden ve her boydan şirketler, imajlarının ve itibarlarının yükselmesi için sanata da destek oluyor.
Geçen hafta sonu Ankara'da buna bir kez daha şahit olduk. Kentin üç Mercedes bayiinden biri olan Hasmer Otomotiv, Eskişehir yolundaki gözde mekanlardan Tepe Prime'daki merkezinin yanında, 'm 1886' adıyla bir sanat galerisi açtı. (1886, Mercedes'in kuruluş yılı.)
Açılışı, iğne atsan yere düşmez bir kokteylin eşlik ettiği Kezban Arca Batıbeki'nin Kız Dalaşı Masalları (Catfight Tales) sergisiyle yapan 'm 1886'nın öyküsü, Türk işadamlarının değişen zihniyetine işaret ediyor.
Sanatsız burjuvazi olmaz
Bundan beş-altı yıl önce büyük bir işadamına, "Burjuvazi sanatsız olmaz" dediğimde... Bana verdiği cevap, "Önce para, sonra sanat" şeklindeydi.
Tamam, elbette önce bir miktar para kazanmak gerekir ama ne kadar? Bugün milyarlarla oynamasına rağmen sanatın s'sine ilgi duymayan, bakkal-market usulü çalışan işadamları var.
Hasmer Otomotiv'in iki ortağı, Savaş Bağcı ile Zafer Sağlam ise... Önce 'Bağcı-Sağlam Eğitim Kültür Sanat ve Yardım Vakfı'nı... Ardından da 'm 1886'yı kurarken, meseleye diğer açıdan bakmışlar... "Sosyal sorumluluk projelerine girişmek için, ille de 'Zirvedeki 10'da yer alacak kadar kazanmamız gerekmez" diye düşünmüşler.
Bağcı ve Sağlam, yanlarında çalışan profesyonel yöneticilerin karşı çıkmasına, "Getirisi olmaz, para kaybederiz" demelerine rağmen bu işe başlamış. İşte zihniyet değişimi derken kastettiğim bu...
Sanat yönetmenliğini Döne Otyam'ın (evet o, Fikret Otyam'ın kızı) yaptığı 'm 1886' , çarpıcı siyah rengiyle, küçük ama zevkli hediyelik dükkanıyla, asma katıyla çok güzel bir galeri olmuş.
Meraklısı mutlaka görsün: Kezban Arca'nın tablo, video ve diğer çalışmalardan oluşan sergisi, 31 Mayıs'a kadar devam edecek.
Kavgacı kızlar
Gelelim 'Kız Dalaşı' olayına... Frenkler genel olarak gürültülü patırtılı, şamatalı kavgalara, özel olarak da kadın kavgasına 'Catfight' diyor. Düz çevirisi 'Kedi Kavgası'. 'Kız Dalaşı' tabiri ise cuk oturmuş.
'Catfight', sergide yer alan bir video çalışmasının da ismi: Kezban Arca, 200 kadar eski filmi izleyip, kadınların saç saça, baş başa kavga ettiği sahneleri art arda montajlamış...
Benim bayıldığım bir video bu! Yaklaşık 20 dakika boyunca çok farklı tipte kadınların, çok farklı ortamlarda giriştikleri kavgaları, gözünüzü ayırmadan, şaşkınlıkla izliyorsunuz.
Sadece güldürmüyor, "Kadın kadının kurdudur" (Latincesi: "Foemina foeminae lupior") diye de düşündürüyor.