Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

'Frenk' kime denir?

Buradaki yazılarda bazen "Frenk" kelimesi geçer. Mesela şöyle bir cümle kurarım: "Psikolojide Frenklerin 'repetition compulsion' dediği bir ruhsal durum vardır."
Okurlarımız arasında buna itiraz edenler var. "Frenkler" dedikten sonra, bir kavramın Fransızcasını değil de İngilizcesini anmamı yadırgıyorlar.
Arkadaşlar! "Frenk" kelimesinin kökeninde bir Cermen boyu olan ve istilalar sonucunda bugün Fransa dediğimiz ülkeye adını veren Frankların olduğu doğrudur.
Ancak İslam coğrafyasında bu kelime "Avrupalı" anlamında kullanılmıştır ki ben de bunu "Batı âlemi", "Batı kültürü", "Batıdaki yaşam biçimi" yerine kullanıyorum.
Tabii böyle deyince, işin içine ABD ve Kanada'ºyı da katmış oluyorum.
Kavramı çok mu genişlettim? Sanmam çünkü 'Frenk'in, duruma göre, "Gayrimüslim" demek olduğunu da biliyoruz.
Örneğin bir zamanlar İzmir'de Rumların, Ermenilerin, Yahudilerin, İtalyanların, Fransızların yaşadığı bölgeye "Frenk Mahallesi" denirdi.
İçinde "Frenk" kelimesi geçen birçok isim bulunur dilimizde: Frenküzümü, frenkinciri, frenkçileği gibi...
Ayrıca "Tatlısu Frengi" diye, artık kullanma imkânı pek kalmamış olan, hoş bir terim vardır.
Aslen Avrupalı olamasa da, Avrupalı gibi davranıp, Avrupalı gibi konuşarak hava atan gayrimüslimlere, (bilhassa Rumlara) Osmanlı Müslümanları, "Tatlısu Frengi" demişti.
(Not: "Tatlısu" kelimesi, "Frenksiz" bir şekilde yaşamaya devam ediyor. Tatlısu solcusu gibi...)
Sanırım durum açıklığa kavuştu. Sorusu olan?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA