Gusto dergisinin temmuz sayısında okuduğum ilginç bir haberi sizinle paylaşmak istiyorum.
'Tuz' deyip geçeriz. Önemsemeyiz. California-Yountville'de (ABD) French Laundry adlı ünlü restoran ise tuza bambaşka bir açıdan yaklaşıyor ve müşterilere "Tuzunuz nasıl olsun" diye soruyor. Çünkü restoranda birbirinden çok farklı 12 tuz var: Hindistan'ın siyah tuzu, Eski Chardonnay fıçılarının dumanında tütsülenmiş özel Fransız deniz tuzu, Bolivya'dan getirilen nadide kaya tuzu, içinde kırmızı yosun zerrecikleri bulunan Peru'nun pembe tuzu, yıldız anason ile birlikte öğütülmüş İngiliz Maldon tuzu. Bu tuzlar yemeğe katılmıyor, garson tarafından sofrada müşteriye sorularak ekleniyor.
Benim gibi tuzdan pek hoşlanmayanların dahi ağzının suyunu akıtacak bir hizmet bu... Ama dikkat: Elbette hem para, hem de sağlık açısından 'tuzu kuru'lara göre...