Havlıcan, bir diğer ismiyle 'alpinia' çok yıllık bitkilerdendir ve olukça güzel çiçeklere sahiptir. Asya mutfağında yapılan salatalara aroma katmak amacıyla kullanılan havlıcan, Fransa'da ise bazı içeceklerde tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Birçok farklı türü olan havlıcanın yaklaşık 150 tane çeşidi olduğu bilinmektedir. Bu türlerin bazılarının boyu 3 metre kadar uzun olabilir. Havlıcanın yaprakları şerit şeklinde uzun ve incedir. Çiçekleri salkım halindedir ve farklı renklerde olabilmektedir. Havlıcan uçucu yağ olarak aromaterapide kullanılmaktadır ve pek çok faydası bulunmaktadır. Peki, havlıcan kökü faydaları nelerdir ve havlıcan neye iyi gelir? İşte ayrıntılar…
Havlıcanın faydaları nelerdir?
- Havlıcan bitkisinin besin değeri oldukça güçlüdür. Ağrı kesici özelliği ile bilinen 'eugenol' içerir. Bu yüzden özellikle baş ağrılarında iyileştirici özelliği bulunmaktadır.
- Havlıcan diş ve diş eti rahatsızlıklarını önlemeye yardımcıdır. Ayrıca ağız kokusunu önler ve ağız içi yaralarını iyileştirir.
- Havlıcanın en bilinen etkilerinden biri birçok kanser hastalığının tedavisinde kullanılıyor olmasıdır.
- Meme kanseri ile ilgili yapılan çalışmalar sonucunda meme kanseri hücreleri üzerindeki etkileri görülmüştür ve kanser hücreleri ile savaştığı bilinmektedir.
- Lösemi kanseri için yapılan çalışmalarda havlıcan kökü kullanılarak lösemi tedavisinde iyileştirici unsurlar bulunmuştur.
- Havlıcanın kanser hücreleri ile savaştığı ve tedavisinde kullanıldığı diğer kanser türleri ise cilt kanseri, kolon kanseri ve pankreas kanseridir.
- Özellikle mide ve bağırsakta görülen gaz ağrılarını giderir.
- Havlıcan, anti-enflamatuar özellikler içerir ve bu sayede iltihaplı romatizmalarda iyileştirici ve önleyici bir özelliği vardır.
- Kadınlarda sıklıkla görülen adet düzensizliklerinin giderilmesine yardımcı olur.
- Havlıcan ve cinsellik konusu en merak edilen konulardandır. Havlıcan kökünün, sperm sayısını ve kalitesini arttırdığı yapılan araştırmalarca bulunmuştur. Özellikle düzenli kullanımlarda sperm sayısının 3 kata kadar arttığı belirtilmiştir.
- Alzheimer, Parkinson gibi hastalıklara karşı koruyucudur. Beyin sağlığını koruyucu etkisiyle bilinen havlıcan, içerisindeki ACA bileşeni sayesinde beyindeki bilişsel bozulmalara karşı koruyucu bir etki sağlar.
- Özellikle diyet yapanlar için merak konusu olan bir diğer soru ise 'havlıcan zayıflatır mı' sorusudur. Diğer bitkilerin aksine havlıcanın dolaylı yoldan zayıflamaya yardımcı olduğu söylenebilir. Havlıcanın vücuda verdiği enerji ve güç ile diyet esnasında spora yönelmenizi kolaylaştırıcı bir etkisi olabilir. Aynı zamanda şişkinliğe sebep olan mide ve bağırsak gazlarını önlemesiyle de zayıflamaya katkı sağladığını söyleyebiliriz.
Havlıcan nerelerde kullanılır?
Havlıcanın ülkemizde yetiştiriciliği nadir ve zor olsa da hemen her aktardan havlıcan bitkisine ulaşmanız mümkündür. İster kurutulmuş kök halini, ister toz halini kullanarak bu bitkinin faydalarından yararlanmanız mümkün.
En çok tüketilme yöntemi demleyerek çayının yapılması şeklindeki yöntemdir. Havlıcan çayı için 1 bardak suyu kaynatın. Kaynayan suyu bir bardağa alıp içerisine 1 çay kaşığı havlıcan ekleyin ve karıştırıp 5-6 dakika kadar bekleyin. Havlıcan çayınız içime hazır hale gelince dilerseniz farklı tatlar ekleyerek tüketebilirsiniz. Keskin ve acı bir tadı olan havlıcanın içimini yumuşatmak için, bal, limon, tarçın kabuğu gibi besinler ekleyerek lezzetini arttırabilirsiniz.
Mısırın Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Mısır Besin Değeri Ve Sağlığa Faydaları
Grip veya soğuk algınlığı zamanlarında yatmadan önce bal, limon ve 1 çay kaşığı toz havlıcanı karıştırarak macun haline getirebilirsiniz. Bu karışımı yiyip yattıktan sonra sabah uyandığınızda kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.
Ayrıca 1 bardak sütün içerisine 1 çay kaşığı toz havlıcan ekleyerek de tüketebilirsiniz. Süt, havlıcanın keskin tadını yumuşatır ve daha kolay bir içim sağlamış olur.
Mandalinanın faydaları nelerdir, ne işe yarar? Mandalina kabuğunun ve suyunun faydaları
Balkabağının faydaları nelerdir, neye iyi gelir? Balkabağı çiğ yenir mi, nasıl tüketilir?