Turunçgiller ailesinden olan bu kabuklu ve sulu şifa deposu olan mandalinanın Çin kökenli olduğu düşünülmektedir. Soğuk kış aylarında dostumuz olan mandalina yapraklarını dökmeyen nadir meyvelerdendir. Rahatsızlıkları olan kişiler tarafından çokça araştırılan konulardan biriside mandalina şeker hastalarına zararlı mı gibi konular araştırılıyor. Şeker hastalığı olan insanların aşırıya kaçmayacak şekilde mandalina tüketebilirler, fakat çok az miktarda yemeleri tavsiye edilir. Mandalinayı yemek için tükettiğimiz gibi ayrıca krem ve parfümde yapılmaktadır. Mandalinanın birçok faydası bulunmaktadır. Tam bir şifa deposudur. İnsanlar tarafından en çok merak edilen konulardan biriside günde kaç tane Mandalina yenmeli gibi sorular gündemdedir. Günde 2 ila 3 kadar mandalina tüketmeniz gerekiyor. Gereğinden fazla tüketimi zararlı olabilir. Mandalinanın kalorisi ve besin değeri nedir? Merak edilen bu soruyu yanıtlayacağız. Mandalinanın suyunun ve yeşil mandalinanın faydası işte detaylar.
MANDALİNANIN FAYDALARI
•Şifa deposu olan mandalinanın birçok faydası bulunmaktadır. Bunlardan ilki içerdiği bol miktardaki flavonoidler sayesinde kalp sağlığını korumaktadır.
•İçeriğinde bol miktarda bulunan C vitamini, kalp rahatsızlığı riskini azaltır.
•Bu şifa deposu olan meyve kanı temizler, yüksek tansiyon ve diyabet gibi rahatsızlıkların önüne geçer.
•İçeriğinde bulunan şeker vücudun enerji ihtiyacını karşılamaktadır.
•Mandalinada bulunan asit sayesinde yemek borusu, mide ve bağırsakların işleyişini sağlar.
• Diyet yapan kadınlar tarafından merak edilen bir soru da çok mandalina yemek kilo aldırır mı sorusudur. Mandalina yemek yağ yakımını hızlandırmaktadır. Yani rahatlıkla mandalina tüketebilirsiniz.
•Antioksidan bakımından zengin olan bu şifa deposu olan mandalina kötü kolesterol – LDL'yi ve trigliseridi düşürür.
•Mandalina ishale iyi gelir mi gibi akıllarında soru işaretleri bulunan kişiler içlerini ferah tutsun. Mandalina ishale iyi gelen doğal bir ilaç görevi üstlenmektedir.
•Vücutta bulunan zararlı mikroorganizmaların idrar yoluyla vücuttan atılmasını sağlar.
•Grip, soğuk algınlığı ve nezle gibi sağlık sorunlarını gidermektedir.
MANDALİNANIN ZARARLARI
•Mandalinanın faydaları olduğu gibi zararları da mevcuttur. Gereğinden fazla mandalina tüketimi vücuda aşırı meyve şekeri yani fruktoz yükler. Fazla miktarda vücuda alınan fruktoz karaciğer ve karın bölgesinde yağlanmaya yol açabilmektedir
•Gereğinden fazla mandalina tüketimi C vitamini zehirlenmesi gibi sağlık problemlerini ortaya çıkarabilmektedir.
MANDALİNANIN KALORİSİ VE BESİN DEĞERİ
Şifa deposu olan bu mandalina kalori değeri 100 gramı ortalama olarak 50 kcal kaloridir. Besin değeri ise, %90 karbonhidrat, %5 protein, %5 yağ içermektedir.
MANDALİNANIN KABUĞUNUN FAYDALARI
•Ayak mantarı oluşumunu engeller.
•Vücutta iltihap oluşumunu önler
•Öksürük sorununa iyi gelir.
•Ciltte ki sorunların oluşumunu önler ve korur.
•Günümüzde çokça merak edilen sorulardan biriside Mandalina kabuğu yemek zararlı mı gibi sorular sorulmaktadır. Mandalina kabuğunun bir zararı bulunmaktadır. Fakat fazla da tüketilmesi pek önerilmemektedir. Kabızlığa neden olabilir.
MANDALİNANIN CİLDE FAYDALARI
•Mandalina cilde kan akışını hızlandırır.
•Mandalina tüketen kişinin doğal bir güzellik kazanmanızı sağlamaktadır.
•Ciltte bulunan ölü derileri temizler
•Cildinizde ki gözenekleri temizler.
•Vücudunuzda bulunan selülitleri azaltmaktadır.
•Cildinizi sıkılaştırır.
•Cildinizde meydana gelen tahriş durumlarını ortadan kaldırmaktadır.
YEŞİL MANDALİNANIN FAYDALARI
•Turunçgiller ailesinde olan mandalina sarı ve yeşil renktedir. Yeşil renkte olan mandalina daha bir ekşi ve sert kabukludur. Sarı renkli mandalina ise daha bir tatlı ve yumuşak kabukludur, kolay soyulur. Yeşil mandalinaya yeşil rengini veren karoten nedeniyle karaciğer hastalıkları, damar sertliği ve şeker hastalıkları gibi sağlık problemlerinin riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır.
•Ayrıca içeriğinde bulunan bol miktardaki potasyum sayesinde yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olmaktadır.
•Düşük kalorili olan yüksek lifli yeşil mandalina, vücut direncini arttırmayı sağlamaktadır.
HAMİLELİKTE MANDALİNANIN FAYDALARI
•Turunçgiller ailesinden olan mandalinanın cilde, saça ve birçok hastalığa faydası olduğu gibi hamile kadınlara da faydası bulunmaktadır. Bunlardan ilki beyin sağlığını iyileştirir, unutkanlığı giderir.
•Hamile anne adayının kan akışını düzenlemeye yardımcı olmaktadır.
•Tansiyonu dengeler
•Kalp sağılığına iyi gelir
•Vücutta oluşan enfeksiyonları önler
•Saç ve cilt sağlığına faydalıdır
Sindirim sağlığının düzenli bir şekilde işleyişini sağlar.
MANDALİNA SUYUNUN FAYDALARI
•Turunçgiller ailesinden olan, içeriğinde bol miktarda vitamin bulunduran mandalinanın kendisi kadar suyu da bir o kadar faydalıdır. Mandalina suyu, tedavi edici özelliklere sahip, sağlıklı bir içecektir. Kışın tüketildiği zaman grip ve nezle gibi hastalıklardan kurtulmanızı sağlar.
•Mandalina suyu, yazın sıcak ve bunaltıcı havalarda susuzluğunuzu giderir.
•Mandalina suyunu her sabah bir bardak içmek, astım ve bronşit ile bağlantılı rahatsızlıkları giderir.
•Mandalina suyu ishal problemleri olan kişiler için doğal bir şifa kaynağıdır.
•Bu şifa kaynağı olan meyvenin suyu iştahınızı düzeltir ve metabolizmaya iyi gelir.
•Bu mükemmel besinin tedavi edici anti-bakteriyel özelliklere sahiptir. Bu özelliği sayesinde bazı deri ve tırnak sorunları, mantar enfeksiyonları gibi sağlık sorunlarını tedavi edebilmektedir.