Zeytin tanelerinden elde edilen doğal bir yağ çeşidi olan zeytinyağının belli bir sıcaklık seviyesinin altında donup donmadığı merak edilir. Bu doğal yağ çeşidinin donup donmadığının araştırılmasının temel nedeni ise hakiki olup olmadığının anlaşılmaya çalışılmasıdır. Bu nedenle saf hakiki zeytinyağı kaç derecede donar, buzdolabında donar mı gibi sorulara yanıt arayanlara hangi hususlara dikkat etmeleri gerektiği sıralanmalıdır.
Zeytin çeşitlerinden elde edilen ve bitkisel bir ürün olan zeytinyağının hakiki olup olmadığı donup donmamasından anlaşılabilir. Normal şartlarda zeytinyağının doğrudan ışık görmeyen bir yerde ve oda sıcaklığında saklanması önerilir. Yani bu bitkisel yağın bozulmaması için 18-20 derecede muhafaza edilmesi mümkündür. Buzdolabına konulan ya da soğuk ortamda kalan hakiki zeytinyağı ise belli bir sıcaklığın altında donmaya başlar. Zeytinyağının genel olarak 10 derecenin altındaki sıcaklıklarda donmaya başladığı bilinir. Özellikle sıcaklığı 0 ile –6 derece arasında olan ortamlarda muhafaza edilen zeytinyağının donup kristalleşmeye başladığı söylenebilir.
Zeytinyağının hakiki olup olmadığını doğrulamak isteyen kişiler bu bitkisel yağın kaç derece donduğunu merak eder. Gerçek yani katkısız zeytinyağının 10 derecenin altında donmaya başladığı bilinir. Yani hakiki zeytinyağının buzdolabına konulduğu zaman da donup kristalleşmeye başlaması beklenir. Bu bağlamda saf zeytinyağının donup donmadığını merak edenlere sunulabilen detaylar aşağıdaki gibidir: